nieuws

ECD start onderzoek naar misbruik van SPP-pooling

Archief

Het Wabb-team van de Economische Controledienst is een onderzoek gestart naar ongeoorloofd gebruik van de SPP-pooling. Aanleiding tot het onderzoek is het vermeende misbruik van de poolingsregeling door het voormalige DEL Verzekeringen (inmiddels onderdeel van Ohra). DEL zou hierdoor ten onrechte ruim zes miljoen gulden aan de poolingkas hebben onttrokken.

Het misbruik van de SPP-pooling door DEL kwam aan het licht nadat de noodlijdende ziektekostenverzekeraar was overgenomen door Ohra. De Arnhemse verzekeraar betichtte de voormalige directie van DEL van wanbeleid nadat (o.a.) de Stichting Uitvoering Omslagregeling WTZ (SUO) bij Ohra aanklopte om de ten onrechte uitgekeerde miljoenen terug te vorderen.
DEL misbruikte de poolingsregeling door een groot aantal slechte risico’s uit de portefeuille in de pooling onder te brengen en hevelde zelfs oude schades naar de pooling over, door ze te antedateren. De verzekeraar werd hierbij geholpen door een assurantie-adviseur. Op deze manier wist DEL haar bedrijfsresultaat aanzienlijk te verbeteren. Volgens de toenmalige directie was DEL hierin niet uniek, aangezien er door meerdere ziektekostenverzekeraars ‘creatief’ werd omgesprongen met de SPP.
Accountantsrapport
Het onderzoek van de ECD richt zich onder meer op een accountantsrapport dat in opdracht van de SUO is gemaakt naar aanleiding van de DEL-affaire. Bij de SUO wenst men overigens niet te spreken van misbruik van de pooling. “Wij houden het op foutief gebruik van de meerbetalingsregeling”, aldus mevrouw H. van der Kant, plaatsvervanger van directeur Duvekot.
Volgens Van der Kant is de ‘fout’ van DEL aan het licht gekomen tijdens de jaarlijkse controle die de SUO uitvoert. “Daarbij komen wel vaker fouten van ziektekostenverzekeraars boven water, zij het niet van deze omvang. Dergelijke onjuistheden worden door ons vervolgens gecorrigeerd door middel van de rekening-courant met de maatschappijen. Hetgeen ook met DEL is gebeurd.”
Misbruik of foutief gebruik, Ohra heeft inmiddels ‘op aandrang van de Verzekeringskamer en de eigen ledenraad’ bij de politie aangifte gedaan van de ‘onregelmatigheden’ die zij aantrof na de overname van DEL.
De SUO heeft in de affaire geen aanleiding gezien om maatregelen te nemen om eventuele herhaling van ‘foutief gebruik’ te voorkomen. Van der Kant: “Wij zien daar geen reden toe. Ons controlesysteem heeft goed gefunctioneerd en bovendien is de meerbetalingsregeling, waar het gemakkelijkst iets mee mis kon gaan, met ingang van afgelopen maart gesloten”.

Reageer op dit artikel