nieuws

Dullemond: ‘Top-10 intermediair heeft straks 70% van de markt’

Archief

De verzekeringsbedrijfstak staat het komende decennium veel te wachten. Vele veranderingen die intensiever zijn dan in de afgelopen tien jaar, zullen leiden tot een sanering en machtsconcentratie binnen het intermediair. Dit concludeert drs. Kees Dullemond van Dullemond Bedrijfsadvies (Hoogland) in het maandblad van de NVA.

Volgens Dullemond verschuift in de intermediaire markt voor verzekeringen de macht steeds meer van de tussenpersoon naar de klant. Dit proces wordt volgens hem versterkt door groeiende markttransparantie, kennis en kunde bij de klant, wetgeving en internettoepassingen. Met als gevolg dat het intermediair meer aan strategisch ondernemerschap zal moeten doen om deze ontwikkelingen te kunnen volgen. Het intermediair dat dit niet doen, maakt een goede kans om kopje-onder te gaan, aldus Dullemond.
Het intermediair heeft volgens de directeur van het bedrijfsadviesbureau verder “maar bar weinig gedaan” aan internet. “Alsof dit een modegril is, die de branche nauwelijks raakt en vanzelf weer over zal waaien. Het is mijn stellige overtuiging dat je de tent vroeg of laat kunt sluiten als je als assurantiekantoor nu niet op internet reageert.” Hij schat dat tweehonderd bedrijfjes via internet aan assurantiebemiddeling doen, waarvan twintig met succes. Hierdoor gaat de consument steeds vaker vanuit huis zijn zaken regelen en krijgt hij daardoor meer macht. “Die kan straks zomaar een inkoopcombinatie vormen van tweehonderdduizend klanten die een goedkoop verzekeringsproduct willen hebben. Waarom bied je dat dan niet aan als intermediair via internet?”
Alle ontwikkelingen zullen volgens Dullemond leiden tot een sanering van het aantal assurantiekantoren. “Vanaf halverwege 2006 zal een groter aantal ondernemers door alle ontwikkelingen het bijltje erbij neergooien. Een logisch naijleffect dat tot schaalvergroting in de branche zal leiden. Afgestoten portefeuilles zullen vooral bij de grotere assurantiekantoren terechtkomen. De top-10 van bemiddelaars heeft nu 50% van de markt in handen. Over zeven à tien jaar zal dat 70% zijn.”

Reageer op dit artikel