nieuws

Duizenden belangstellenden voor ‘scheurverzekering’

Archief

Het bericht over de op handen zijnde introductie in Nederland van de ‘verzekering’ tegen snelheidsboetes van het Zweedse bedrijf Bisso, in het vorige nummer van AM, heeft de nodige opschudding in de landelijke media veroorzaakt. Inmiddels heeft Bisso hierdoor “enkele duizenden” voorlopige aanmeldingen ontvangen, aldus een woordvoerder.

Hoewel de site van de aanbieder www.bissogroup.com/nl nog dagelijks wordt bijgewerkt en belangstellenden zich vooralsnog alleen voorlopig kunnen aanmelden, heeft het bedrijf dat zichzelf nadrukkelijk geen verzekeraar noemt, over aandacht niet te klagen. Volgens woordvoerder Stanley Abels zijn inmiddels enkele duizenden aanmeldingen ontvangen van belangstellenden uit Nederland. Een stemming op een internet-poll geeft aan dat 55% van de stemmers een dergelijk product wel ziet zitten en overweegt het zelf aan te schaffen; 44% geeft aan het een verwerpelijk plan te vinden.
Onderzoek
Inmiddels heeft D66-Kamerlid Boris van der Ham er vragen over gesteld aan de ministers van Justitie, Financiën en Verkeer & Waterstaat. Hij wil weten of dit product een verzekering genoemd kan worden en wat de bewindslieden van plan zijn ertegen te doen. Ook wil hij weten of toezichthouder DNB al een onderzoek heeft ingesteld naar de activiteiten van Bisso.
In een eerste reactie op de berichten in de landelijke media heeft minister Piet-Hein Donner van Justitie laten weten dat verzekering tegen boetes in strijd is met de wet. “Maar dit is een soort omslagstelsel, waar we formeel niet veel tegen kunnen doen. Wij kunnen er dan vrijwel niet achter komen wie de boete betaalt of welke afspraken iemand daarover maakt. Zulke afspraken zijn ook niet in strijd met de wet”, aldus Donner.
“Het effect kan echter wel zijn dat de rechter hardrijders vaker een celstraf gaat opleggen. Daar kun je je niet tegen verzekeren, dus dan moeten we daar maar voor kiezen.”

Reageer op dit artikel