nieuws

Duitsers gericht op zekerheid en sparen voor toekomst

Archief

Voor 85% van de Duitsers is de oudedagsvoorziening het meest aantrekkelijke spaardoel

Toch legt zon 40% van de burgers hiervoor maandelijks niets opzij, blijkt uit een onderzoek van het Duitse Sparkassen- en Giroverband. Van de ondervraagden acht 13% zichzelf niet in staat zelfstandig een oudedagsvoorziening te regelen. Bij de mensen die wél een regeling treffen, zijn aandelen niet langer in trek; ondanks een positieve beursontwikkeling is slechts 7% van plan aandelen te kopen. Bij particuliere investeerders staat zekerheid op de eerste plaats. Het spaarboekje staat met 21% bovenaan, gevolgd met 17% door de eigen woning en een lijfrenteverzekering met 12%. De mogelijkheden van een bouwspaarcontract, een tweede huis in het buitenland en een regeling via het werk, worden elk met 10% genoemd. Ook blijkt uit cijfers dat Duitsers tegenwoordig weer meer sparen. In het eerste halfjaar van 2005 is er in totaal € 78,6 mld gespaard, wat een stijging van 4% betekent ten opzichte van dezelfde periode in 2004. Het spaarquotum steeg in het eerste halfjaar van 2005 tot 10,6%. In 2004 werd 10,4% van het beschikbare inkomen opzij gezet en in 2000 slechts 9,2%. Aan het begin van de jaren 90 bedroeg dit meer dan 12%.

Reageer op dit artikel