nieuws

Duitse ziekenfondsen niet gericht op nieuwe klanten

Archief

Sinds 1996 geldt voor klanten van de Duitse ziekenfondsen de vrije keuze van verzekeraar

Jaarlijks benutten duizenden deze kans, om met een overstap geld te besparen. Uit een onderzoek onder de Duitse ziekenfondsen blijkt 96% van hen de kans om nieuwe klanten aan te trekken niet te benutten. In een telefoongesprek met elke verzekeraar zijn dezelfde vragen gesteld. Hierin is naar de premies gevraagd en met andere vragen is de klantvriendelijkheid getest. Volgens de onderzoekers werden de meeste gesprekken na het noemen van de premies door de medewerker van de verzekeraar beëindigd. Deze heeft niet begrepen dat het wellicht om een nieuwe klant zou kunnen gaan. De klantvriendelijkheid moet dit ook gebruikt worden bij de marketing om nieuwe klanten te werven. De laatste jaren is er veel in de buitendienst geïnvesteerd en daarbij is de afstemming met de binnendienst vergeten.

Reageer op dit artikel