nieuws

Duitse Post actief in verzekeringen

Archief

Duitse Post actief in verzekeringen

De Duitse Post biedt onder de naam PB Versicherung sinds 19 april van dit jaar verzekeringspolissen aan. PB Versicherung is voor 50% in handen van de Postbank, de andere helft is eigendom van het HDI Versicherungskonzern. Beide eigenaars hebben samen DM 80 miljoen in de nieuwe maatschappij geïnvesteerd. De verzekeraar start met vier standaardproducten: een lijfrentepolis, een ongevallen-, een leven- en een overlijdensrisicoverzekering. Er worden voor de distributie drie kanalen benut. De verkoop via het algemene loket volgt op een prospectusaanvraag. De aangeboden polis biedt een beperkte standaarddekking, bijvoorbeeld een levensverzekering tot maximaal DM 40.000. Bij het zogenaamde adviesloket is een omvangrijker advies mogelijk. Voorlopig zijn er tweeduizend postkantoren uitgerust met een adviesloket, maar tegen eind mei zullen alle veertienduizend filialen in staat zijn de klantenbehoefte computergestuurd te analyseren en af te dekken. Aanvullend verkoopt PB Versicherung ook op direct- writer-wijze: via telefoon en per mailing. Aangezien PB Versicherung zich vooral op jongeren richt, hebben de polissen een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. De verzekeraar belooft zijn levensverzekeringklanten de komende drie jaar 7,5% rendement. Hij zal op de huidige kapitaalmarkt moeite hebben een garantierente van 4% in te kopen. Het verschil passen de aandeelhouders bij, bezweert PB Versicherungen. Het break-even-point wordt in het jaar 2003 verwacht. (Handelsblatt)
Rechtbank fluit Belgische DKV terug
Ziektekostenverzekeraar DKV is door de Brusselse rechtbank op de vingers getikt. De maatschappij had de premie voor de vergoeding bij ziekenhuisverpleging in de regio Brussel met 45% verhoogd. Het gerechtshof vond dit onrechtmatig. Eén van de partijen die de zaak aanhangig maakte was de tussenpersonenorganisatie Feprabel (Fédération des Producteurs d’Assurances en Belgique). DKV gaat in hoger beroep. (De Verzekeringswereld)
Groei aantal bedrijven met ‘huisverzekeraar’
Ondanks de slappe markt zijn er vorig jaar wereldwijd 305 captive-licensies verstrekt. De groei van dit aantal bedrijven met ‘huisverzekeraar’ was vooral merkbaar op Bermuda, de Kaaimaneilanden, Guernsey, de Maagdeneilanden, Barbados en in Vermont. Van de nieuwe captives is 64% gevestigd in de Caraïben en Bermuda. Het totaal aantal captives bedraagt volgens de Captive Insurance Directory circa 4.135. Dezelfde lijst maakte melding van 130 geliquideerde captives in 1998. Wereldwijd groeiden de premie-inkomsten van de captives met 18% naar rond f 40 mld. Het vermogen steeg met 20% naar bijna f 100 mld. De kernactiviteit van de captives, het verzekeren van schaderisico’s van de aandeelhouders, blijft stabiel. De groei wordt vooral behaald in employee-benefits en alternatieve risicofinancieringsvormen. Een populaire manier van risicofinanciering blijken de Rent-a-captives. Hun aantal groeide vorig jaar opnieuw tot zeventig. (Business Risk)
Britse pensioenverkoop stijgt
In Groot-Brittannië werden vorig jaar 15% meer levensverzekeringen, pensioenen en collectieve beleggingspolissen verkocht. Hiermee is een verzekerd kapitaal gemoeid van ruim f 105 mld. Het premie-inkomen groeide met 24% naar zo’n f 64 mld over 1998. De stijging is vooral te danken aan de toename van de koopsompolissenverkoop met 25% naar dik f 58 mld; de inkomsten uit premiebetalende levenposten namen toe met 13% tot boven de f 5 mld. (Post Magazine)
Fusies leiden tot grotere Europese pensioenfondsen
De bedrijfspensioenfondsen zijn door de fusie- en overnamegolf behoorlijk gegroeid. Vorig jaar vermeerderde het aantal Europese pensioenfondsen die meer dan f 180 mld aan activa, hebben met 22 tot 35. Deze 35 pensioenfondsen beheerden in totaal zo’n f 14.760 mld, een stijging van 33%. Liefst 23% van de bij een Brits onderzoek gepolste pensioenfondsen bleek vorig jaar betrokken te zijn bij één of meerdere overnames.
Indexfondsen (beleggingsfondsen die indexen van aandelen of obligaties kopiëren) spelen een steeds belangrijkere rol voor pensioenfondsen. In Groot-Brittannië steeg het marktaandeel van indexfondsen van 16% naar 22%. Ook de internationale oriëntatie door de pensioenfondsen neemt toe. In Spanje steeg de belegging in buitenlandse aandelen vorig jaar van 4% naar 7,2%. Britten beleggen van oudsher in obligaties, al neemt dat aandeel op het totaal af: 82% in 1992, 75% vorig jaar en naar verwachting 72% dit jaar. (De Financieel-Economische Tijd)
Eenderde van Britse levenomzet door top-5
De grootste vijf levensverzekeraars in Groot-Brittannië zijn goed voor 33% van de nieuwe polissen, zo blijkt uit een recent onderzoek van Bacon & Woodrow. Nieuwe mogelijkheden op de Britse levenmarkt, zoals het aandelenpensioen, zullen naar verwachting makkelijk door de grote maatschappijen worden opgepikt en de zwakkere aanbieders nog kwetsbaarder maken. (Post Magazine)
Misleidende reclame door 30% van Belgische kredietmakelaars
Drie op de tien Belgische kredietmakelaars maken gebruik van misleidende of onvolledige reclame. Dit blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken, gebaseerd op 201 controles. De aan het krediet gekoppelde levensverzekering is bovendien veel te duur bij 40% van de kredietverstrekkers, concludeerde het ministerie na ruim honderd controles. Zo worden er bijvoorbeeld premies van BF 6.000 berekend, terwijl een premie van BF 1.400 tot BF 1.700 bij verzekeraars gangbaar is. De te dure makelaars kregen boetes tot BF 200.000. Bovendien kregen de 59 makelaars met misleidende of onvolledige reclame een ‘proces-verbaal van waarschuwing’. Meest gemaakte fout was het niet vermelden van het jaarlijkse reële kostenpercentage van de krediet. Indien de gewaarschuwde makelaars bij een tweede controle hun reclame niet hebben aangepast, kunnen ze hun makelaarserkenning kwijtraken. De bevindingen van het ministerie Economische Zaken komen overeen met de conclusies van de consumentenorganisatie Test-Aankoop. Deze organisatie wijst op het gevaar dat er hypotheken worden gesloten door consumenten die zich dat niet kunnen veroorloven. (Financieel-Economische Tijd)
Visa groeit in Europa
Voor creditcard-organisatie Visa blijft Europa de regio met groeimogelijkheden. Het aantal uitgezette kaarten steeg in 1998 met 14% naar 135 miljoen. De omzet steeg met 15% naar 405 miljard euro. Reeds 10% van alle persoonlijke uitgaven worden in Europa met een kaart van de Visa-familie gedaan. Debetcards hebben met 59% het grootste aandeel in de kaartenmarkt. Ze waren daarmee goed voor 70% van alle omzet. De grootste groei boekte de Commercial Cards, met een stijging van 70% naar 1,7 miljoen kaarten. Creditcards groeiden in Europa met 11% naar 53,2 miljoen kaarten, de omzet steeg met 8% naar 115 miljard euro. (Handelsblatt)

Reageer op dit artikel