nieuws

Duitse beleggingspolis garandeert 6% rendement

Archief

In Duitsland wordt momenteel een beleggingsverzekering aangeboden, waarbij de polishouder een rendement van 6% wordt gegarandeerd. De risicodekking wordt geboden door de Nederlandse herverzekeraar Alhermij.

Bedenker van de spaarverzekering ‘6-Plus’ is de Londense Citibank. Die bank neemt het vermogensbeheer voor haar rekening en garandeert een rendement van 6%.
Het product is eigenlijk een spaarproduct, waaraan een overlijdensdekking is gekoppeld. Daardoor kan de verzekering na twaalf jaar belastingvrij uitkeren. Het overlijdensrisico wordt gedragen door herverzekeraar Alhermij.
De looptijd van ‘6-Plus’ is twaalf jaar. Elke maand wordt een vaste premie (bijvoorbeeld DM 100) gestort. Over de eerste inleg wordt twaalf jaar lang een rendement van 6% gegarandeerd. Over de tweede inleg wordt elf jaar en elf maanden lang een 6%-rendement gegarandeerd, enzovoort. Haalt de Citibank hogere rendementen, dan komt een deel daarvan ten goede aan de polishouder.
Verkoop
Het product ‘6-Plus’ wordt verkocht door FWU (Finanz- en Wirtschaftsberatung) uit München. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van de netwerkverkopers van Quinz Holding in München (zie AM 17 uit 1996, pag 14).
Volgens Alhermij-directeur Richard de Nerée had die organisatie zijn verkopers onvoldoende in de hand. “Het eerste product van ons en FWU – Cash 2000 – werd door Quinz-mensen ook in Nederland verkocht, terwijl het exclusief voor de Duitse markt bedoeld is. Dat geldt trouwens ook voor 6-Plus.”
Volgens De Nerée kan een dergelijk beleggingsproduct wel in ons land verkocht worden. “Waarom niet? Alleen zal er dan wel een andere verzekeraar moeten komen. Wij verkopen in Nederland geen directe verzekeringen. Hier zijn we een pure herverzekeraar.”
Het hoogste gegarandeerde rendement dat een Nederlandse verzekeraar aan een beleggingsverzekering heeft gekoppeld is 6% bruto. Netto kwam het rendement van het Garantie Fonds van Royal Leven een aantal jaren geleden neer op 5%; na aftrek van 1% beheerskosten. Inmiddels ligt het bodemrendement van Royal op 4,75% (per dag) netto.

Reageer op dit artikel