nieuws

DSW: ‘Hoogervorst zorgt voor verwarring’

Archief

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) laat toe dat het nieuwe zorgstelsel wordt uitgehold, vindt directeur Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW.

Oomen verwijt Hoogervorst in een paginagrote open brief in Het Financieele Dagblad dat de twee doelen van het nieuwe stelsel, solidariteit en kostenbeheersing, meer en meer uit zicht raken. De DSW-directeur heeft kritiek op het uitgeklede basispakket en hij beargumenteert dat de eigen bijdrage voor zittend ziekenvervoer, de no-claim en een hoog eigen risico voor chronisch zieken niets meer te maken hebben met solidariteit.
Verder laakt Oomen het niet-ingrijpen van Hoogervorst bij collectiviteitkortingen en het niet nakomen van de monitoring van de prijsstellingen. “Je plechtige belofte is daarmee een holle frase”, aldus Oomen.
Angst aanwakkern
Ook beticht hij Hoogervorst ervan mee te werken aan het aanwakkeren van de angst dat een naturapolis geen vrije keuze in zorgverleners toelaat. “De zorgverzekeringswet schrijft keuzevrijheid voor . ongeacht het soort polis dat iemand afsluit. En de verzekeraars? Die spelen in op deze angst en in plaats van hieraan perk en paal te stellen, werkt jouw ministerie mee aan deze onjuiste voorstelling van zaken. Hans, heb je enig idee wat je bereikt als iedereen op jouw advies kiest voor een restitutiepolis?” vraagt Oomen Hoogervorst in zijn brief.
Hij beantwoordt zelf de vraag: “Je bereikt kostenstijging in plaats van kostenbeheersing. Als iedereen kiest voor een restitutiepolis, waarom zouden zorgverleners dan nog overeenkomsten sluiten met verzekeraars over kwaliteit en prijzen. Je berooft ons van hét drukmiddel bij uitstek om te onderhandelen over de contracteren zorg.”
Dief
Oomen sluit zijn betoog met een advies voor de minister: “Verzeker de solidariteit en neem het woord restitutiepolis nooit meer in je mond. Schrap het uit al je teksten. Beroof ons niet van de wapens die we nodig hebben om de kosten beheersbaar te houden. Anders word je niet alleen een dief van je eigen portemonnee, maar ook die van zestien miljoen Nederlanders.”

Reageer op dit artikel