nieuws

DSB wordt met dochter Honk.nl online hypotheekverstrekker

Archief

De DSB Groep gaat dit najaar via dochterbedrijf Honk.nl hypotheken sluiten via internet. Op www.honk.nl kunnen al wel hypotheken worden aangevraagd, waarna per post een offerte wordt toegestuurd. Directeur van Honk is Rob Straathof, die voorheen als rechterhand van Piet Bloemink betrokken was bij Legio Lease en later Koers-Kompas.

Honk.nl onderscheidt zich van andere nieuwe DSB-sites als Flexhypotheek.nl, Spaarhypotheek.nl en Easyhypotheek.nl doordat het de enige site is waar bezoekers rechtstreeks een hypotheek kunnen sluiten. “Bij de andere sites heb je uiteindelijk altijd contact met een adviseur. Dat zijn dus geen doe-het-zelf-sites. Bij Honk kun je straks volledig online een hypotheek sluiten”, zegt Straathof.
Geldverstrekker is DSB Bank, die zich dus nu op de markt begeeft als concurrent van Bank of Scotland en MoneYou, die ook online sluiten. “Niet helemaal”, zegt Straathof. “Het rechtstreeks sluiten stokt bij Bank of Scotland halverwege als je niet een volledig aflossingsvrije hypotheek wilt sluiten. Dan moet je toch weer een adviseur raadplegen. Bij ons kun je een product sluiten dat deels aflossingsvrij is en deels een spaarhypotheek. Tot aan de notaris en de taxateur kun je alles digitaal regelen.” Het vijfjaars rentetarief voor een Honk-hypotheek is 4,2%; er wordt geen provisie berekend.
Najaar
Voorlopig blijft het digitale gedeelte nog beperkt tot de offerteaanvraag. Tot september wordt de offerte nog per post aan de klant toegestuurd. Daarna zal het hele proces online plaatsvinden. “De site is nu twee weken in de lucht”, zegt Straathof, “maar eigenlijk gaan we pas in het najaar echt van start. Omdat we het Nederlands honkbalteam gaan sponsoren met ingang van de Haarlemse Honkbalweek in juli, moesten we al wel een eigen site hebben.”
De naam Honk was al bedacht voordat de sponsoring in beeld kwam. “Het moest een opvallende naam zijn en er zijn al zo veel sites met het woord hypotheken in de naam”, licht Straathof toe. “DSB doet al veel aan sportsponsoring en krijgt tientallen verzoeken per jaar. Daar zat er ook één bij van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond. En met deze naam was de link natuurlijk snel gelegd.”
Honk telt nu vijf medewerkers. De acceptatie zal grotendeels geautomatiseerd plaatsvinden. “Straks kun je bij Honk.nl je eigen hypotheek bouwen”, aldus Straathof, die benadrukt dat het met de controle of de aangevraagde hypotheek wel bij de aanvrager past, wel goed zit. “U mag ervan uitgaan dat wij een strikt acceptatiebeleid voeren. Het is geen vrijplaats voor hypotheekaanvragers. Ook bij consumptieve leningen hanteren wij strenge normen.”
Marktleider
DSB-topman Dirk Scheringa laat in het jongste nummer van reclamevakblad Adformatie weten dat hij ook op hypothekengebied marktleider wil worden. Wanneer dat doel gerealiseerd moet zijn, laat hij in het midden. Zeker is dat DSB nog een lange weg te gaan heeft: de hypotheekportefeuille bedroeg eind 2002 e 503 mln, waarbij ook nog persoonlijke leningen zijn inbegrepen. Voor een partij die groter wil worden dan Rabobank (hypotheekportefeuille e 116 mld) is dat een schijntje.
Desondanks denkt Straathof dat het marktleiderschap geen luchtkasteel is. “We zijn met een marktaandeel van zo’n 23% al de Rabobank op kredietgebied. Dus waarom zouden we in hypotheken niet zo ambitieus zijn?” De ambities van Honk.nl reiken overigens verder dan hypotheken. Uiteindelijk wil Straathof ook rechtstreeks lijfrente- en pensioenproducten gaan verkopen.
Straathof werkt sinds december bij DSB. Hij kwam daar terecht via het bericht dat juli vorig jaar in AM verscheen over zijn vertrek bij Koers-Kompas. “Dirk Scheringa las dat bericht, knipte het uit en heeft mij gebeld. Eigenlijk heb ik die baan dus aan jullie te danken.”
Nieuwe spots
In het vakblad Adformatie laat Dirk Scheringa weten dat DSB met nieuwe reclamespots gaat komen die maximaal zes weken op tv te zien zijn. “De boodschap zal minder direct worden gebracht”, aldus Scheringa. Voor de spot van Becam is Frits Bom van stal gehaald, die de rol van ‘de leningman’ op zich neemt. Opmerkingen: misschien nog een screendump van www.honk.nl als illustratie?

Reageer op dit artikel