nieuws

DSB nog voor beursgang uit op acquisities

Archief

In de maanden voorafgaand aan de beursgang van zijn beheersmaatschappij DSB Groep heeft ‘koning-krediet’ Dirk Scheringa het uitermate druk met de uitbreiding van zijn activiteiten. Dit jaar zijn al drie overnames gepleegd en dat zullen volgens Scheringa ook niet de laatste zijn. Inmiddels kent DSB de volledige financiële handel en wandel van zo’n 1,2 miljoen huishoudens.

In januari van dit jaar kreeg DSB het Amsterdamse bemiddelingsbedrijf Diemer Krediet (Landelijke Bemiddeling voor Ambtenaren) in handen. Vervolgens kocht Scheringa de in fietsverzekeringen gespecialiseerde intermediarbedrijven Enra en Helepolis.
Het volmachtbedrijf Enra Verzekeringen verkoopt fietsverzekeringen via de vakhandel. Jaarlijks sluit het bedrijf uit Grootebroek ruim 260.000 fietsverzekeringen af in administratieve volmachten van de Europeesche en Royal & SunAlliance. Het bedrijf heeft een premie-omzet van zo’n f 60 mln. Het betreft driejarige contracten, zodat het totale klantenbestand van Enra uit zo’n 800.000 verzekerden bestaat.
Enra is gelieerd (‘er zijn lijntjes’) aan Helepolis in Almere, dat eveneens gespecialiseerd is in fietsverzekeringen. Helepolis verkoopt deze verzekeringen echter niet via de vakhandel zoals Enra, maar via grootwinkelbedrijven als Hema, Aldi en diverse bouwmarkten.
Volgens directeur Gerard Jan Alewijn van Enra is de overname door DSB voortgekomen uit de wens van Enra om de fietshandel een financieringsmodel aan te kunnen bieden. “We wilden in dat kader een samenwerking aangaan met DSB, en van het een kwam toen het ander”. DSB heeft Enra overgenomen van een particulier (de oprichter van het bedrijf), die wegens gezondheidsredenen niet in de publiciteit wil komen. Ook het overnamebedrag blijft geheim.
In 1999 nam DSB vier bedrijven over die actief zijn op het gebied van bemiddeling en verlening van consumptief krediet. Achtereenvolgens werden FCH in Emmen, Bevago in Den Haag en Rijswijk, de Spaar- en Kredietcentrale in Veenendaal en Nivo/Bovo in Zwolle overgenomen.
DSB Groep behaalde in 1999 een nettowinst van f 75 mln. Dat betekende een stijging van 68% ten opzichte van het voorgaande jaar.
DSB Bank ontving twee weken geleden van De Nederlandsche Bank een algemene bankvergunnning. Dit betekent dat deze DSB-dochter binnenkort bancaire producten mag gaan bieden. Daarnaast heeft de Wognumse onderneming grootste plannen met Internet (zie ook pag. hiernaast).
Dirk Scheringa kent de huishoudboekjes van zo’n 1,2 miljoen huishoudens.

Reageer op dit artikel