nieuws

DSB Bank wil verder Europa in

Archief

DSB Bank, de voormalige DSB Groep, verwacht over 2005 uit te komen op een nettowinst van _ 45 (33) mln. Het concern van Dirk Scheringa wil dit jaar verder groeien door onder meer overnames buiten de landsgrenzen.

De totale omzet van DSB bedroeg ca. _ 223 (202) mln. Tot en met november werd _ 121 mln aan provisie geboekt, tegen _ 124 mln in heel 2004. Het bedrag aan uitstaande leningen stond op _ 3,8 mld, waarvan _ 2,9 mld eerste hypotheken en _ 0,9 mld tweede hypotheken. Op basis van de eerste elf maanden van vorig jaar heeft DSB een nettowinst becijferd van _ 43,4 mln.
Het marktaandeel van DSB Bank in consumptieve kredieten (exclusief roodstand, creditcards en postorderbedrijven) is naar eigen zeggen 15%. Op basis van CBS-cijfers zou dat aandeel goed zijn voor een verstrekt kredietvolume van ruim _ 1 mld over 2005.
Het concern heeft inmiddels voor _ 3,7 mld aan securitisatieprogramma’s lopen. Dit jaar zal voor nog _ 500 mln aan consumptieve kredieten worden gesecuritiseerd. Als redenen voor het op deze manier als obligaties op de kapitaalmarkt brengen van leningen noemt DSB diversificatie van financieringsbronnen en het verlagen van financieringskosten.
Groei
Voor 2006 wordt vanzelfsprekend ingezet op groei. DSB Bank telt nu twintig kantoren; daaraan moeten jaarlijks twintig vestigingen aan worden toegevoegd. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijke overnames. Die hoeven niet noodzakelijk binnen de landsgrenzen plaats te vinden: expansie in Europa is bij de bank – die vier vestigingen telt in België – één van de nieuwe speerpunten.
De bankvergunning, die eind december door toezichthouder DNB is verstrekt, maakt het volgens DSB mogelijk de organisatiestructuur te vereenvoudigen en het eigen imago te versterken. Bovendien ziet de bank marketingvoordelen door DSB Bank als label in te zetten, naast Frisia, Postkrediet, Becam, Lenen.nl en City Credit.

Reageer op dit artikel