nieuws

Driekwart vijftigplussers laat overwaarde woning onbenut

Archief

In ons land doet 74% van de huizenbezitters die ouder zijn dan vijftig niets met de overwaarde van hun huis. Deze groep woningbezitters is huiverig voor een verdere stijging van de woonlasten.

Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek in opdracht van Van Bruggen Adviesgroep, uitgevoerd door MarketResponse onder 751 mensen van 52 jaar en ouder met een eigen huis.
Financiële ruimte is bij de vijftigplussers zeer wenselijk. Ruim een kwart (27%) komt net uit met het inkomen of pensioen of heeft zelfs een financieel tekort, terwijl 60% van de ondervraagde doelgroep aangeeft dat de kosten van het levensonderhoud in ons land te hoog zijn.
Onwetendheid is echter troef: 22% van de huizenbezitters in deze leeftijdscategorie weet niet hoeveel de overwaarde van hun woning bedraagt. Uit het onderzoek blijkt dat 97% van de woningen meer waard is dan de schuld die er op rust. Gemiddeld gaat het om een verschil van _ 179.070. “Veel geld, dat in stenen zit, terwijl het talrijke mogelijkheden biedt voor de vijftigplusser”, zegt algemeen directeur Hans van Bruggen.
Droomwensen
“Ik vind het meest opmerkelijke resultaat dat men aangeeft de overwaarde niet te benutten, omdat ze dan meer geld kwijt zouden kunnen zijn”, vervolgt Van Bruggen. “Terwijl juist het verlagen van de lasten tot de mogelijkheden behoort. Hiernaast kan de overwaarde ook gebruikt worden om van het leven te genieten en bijvoorbeeld een boot of camper aan te schaffen of om een schenking aan de kinderen te doen. Zelfs het volledig uitbesteden van onderhoud om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, behoort tot de mogelijkheden.”
Van Bruggen zinspeelt hiermee op materiële droomwensen. De ondervraagden geven te kennen te kiezen voor reizen of vakantie (20%), een andere woning (16%) of een woning voor de kinderen (11%) als de financiële middelen hun daartoe de kans zouden geven.
Econoom Jan Rouwendal van Netspar, het kenniscentrum voor vergrijzing en pensioenen, heeft een andere bestemming voor de overwaarde van eigen woningen. “De toenemende zorgvraag van ouderen legt een flinke druk op de sociale voorzieningen. Oudere huizenbezitters zouden gestimuleerd kunnen worden de overwaarde op hun huis aan te spreken en dit geld te gebruiken voor het financieren van hun zorgbehoeften. De overheid moet daarin faciliteren”, aldus Rouwendal.

Reageer op dit artikel