nieuws

Drie kerkbranden jagen schade bij Donatus op

Archief

Als gevolg van drie branden in kerken steeg vorig jaar bij ‘kerkenverzekeraar’ Donatus de schade drastisch.

Donatus, de (brand)verzekeraar voor gebouwen in de kerkelijke en sociale sector, had vorig jaar pech. Een – inmiddels gepakte – brandstichter in Alphen aan den Rijn veroorzaakte enorme schade aan de Gereformeerde Kerk en aan de Heilige Bonifatiuskerk in deze gemeente. Verder ontstond schade aan de Heilige Petruskerk in Oisterwijk als gevolg van een fout bij herstelwerkzaamheden. Hierdoor steeg de brutoschade bij Donatus – die in de regel een paar miljoen gulden bedraagt – van f 3,9 mln naar f 12,3 mln. Het grootste deel hiervan kwam voor rekening van herverzekeraars. De eigen schade voor Donatus bedroeg f 4,4 (2,9) mln. Het totale aantal schades daalde met 6,7% tot 1.296.
In de brandsector bedroeg het premie-inkomen f 26,1 (25,4) mln. Het verzekerd kapitaal bedroeg f 40,5 (39,4) mld.
Winst
Donatus verzekert ook het casco-risico van wagenparken die horen bij de verzekerde objecten (zoals kloosters). Het betreffende premie-inkomen bedroeg f 2,4 (2,3) mln en het schadebedrag voor eigen rekening f 2,1 (2,0) mln.
De winst van de onderlinge Donatus kwam uit op f 20,3 (21,0) mln, inclusief het resultaat van f 0,8 (0,9) mln uit assurantiebemiddeling. Van de winst ging f 2,6 mln naar de vennootschapsbelasting en f 4,8 mln naar de algemene reserve die hiermee op f 53,6 mln kwam. Het restant van f 13,0 mln werd aan de brandverzekerden gerestitueerd.
Een Alphense brandstichter speelde kerkenverzekeraar Donatus vorig jaar parten.

Reageer op dit artikel