nieuws

Doorlopende provisie bij hypotheken van Interbank

Archief

ABN Amro-dochter Interbank biedt sinds begin deze week een doorlopende provisie aan tussenpersonen die bemiddelen in hypotheken. De aanzet daartoe is de continuïteit van de relatie tussen adviseur en cliënt enerzijds en die met van adviseur en bank anderzijds.

In een toelichting op de gewijzigde provisieregeling zegt Interbank dat de tussenpersoon continuïteit in zijn (provisie)inkomen op prijs stelt.
Bovenop de ongewijzigde afsluitprovisie van 0,5% over de hoofdsom van de hypothecaire lening krijgt het intermediair van Interbank een doorlopende provisie van 0,08% per jaar. “En dat is in hypothekenland waarin de ‘kale’ afsluitprovisie gemeengoed is, een ongebruikelijke werkwijze”, zegt directeur E. James.
De bank komt overigens in het derde kwartaal met een spaarhypotheek op de markt. Per 1 mei worden ook 8 levenprodukten gelanceerd die zijn afgeleid van produkten van ABN Amro Leven. “Overigens mogen aan onze hypotheken ook levenprodukten van andere verzekeraars worden gekoppeld”, aldus James.
After sales
De ‘fundamentele verandering’ in de provisieregeling zou moeten bijdragen aan een betere klantenbinding, meent Interbank. “Met de doorlopende provisie wordt de assurantietussenpersoon financieel beter in staat gesteld after sales (nazorg-red.) te geven aan hypotheekgevers. En dat is in zijn en ons belang”, aldus James.
De nieuwe provisieregeling is profijtelijker dan de bestaande regeling, stelt Interbank. Na 6 jaar is de verdiende provisie hoger dan de gemiddeld 1% die andere aanbieders zouden geven. In tegenstelling tot levensverzekeringen wordt er geen verdientermijn aangehouden. “Wat is uitgekeerd, is uitgekeerd en wordt niet op een later tijdstip weer teruggehaald”, benadrukt James.
De NVA is niet onder de indruk van de argumenten van Interbank. De nieuwe provisieregeling is volgens de standsorganisatie bovendien ten onrechte afgeleid van die voor schade- in plaats van levensverzekeringen, zegt directeur mr H. Scheffer. “Daarenboven is het niet waar dat na 6 jaar de verdiende provisie hoger ligt. Als de provisie contant wordt gemaakt, is de verdientermijn 10 tot 12 jaar. Los daarvan wordt het grootste deel van inspanning van de tussenpersoon in het begin geleverd. Daarvoor moet hij een adequate beloning ontvangen. Het systeem van afsluitprovisie beantwoordt daaraan het meest”, aldus Scheffer.

Reageer op dit artikel