nieuws

D&O: ‘Laat je niet gek maken door CyberTech en KPN’

Archief

Adviesbureau D&O heeft vorige week in zijn WFT-nieuwsbrief het intermediair gewaarschuwd voor bangmakerij door CyberTech en KPN in een mailing over een voice-recorder.

In genoemde mailing wordt gesuggereerd dat het intermediair wettelijk verplicht zou zijn om alle in- en uitgaande gesprekken op te nemen. “In de mailing wordt verwezen naar de Wet op het Financieel Toezicht en nadrukkelijk naar de Autoriteit Financiële Markten als toezichthouder. De verwijzing is zodanig dat de indruk wordt gewekt als zou de AFM de aanschaf van een dergelijke voice-recorder als een verplichting zien, dan wel sterk aanbevelen”, aldus D&O.
“Hoewel het denkbaar is dat het opnemen van telefoongesprekken wellicht in het kader van het maken van een klantprofiel voorafgaand aan de advisering van impactvolle en complexe producten een rol zou kunnen spelen, is het toch niet te verwachten dat de AFM erg blij wordt, indien zij bij een controle bezoek een bestand met telefoongesprekken moet gaan beluisteren om te achterhalen of de adviseur correct heeft geadviseerd.”
Ongewenst
Onder reproduceerbaarheid verstaat de AFM volgens D&O een situatie waarin direct en op eenvoudige wijze kan worden aangetoond dat aan de eisen van de Wet op het financieel toezicht (WFT) is voldaan.
“Hoewel de claimbereidheid van de consument toeneemt, zijn wij toch van oordeel dat het bepaald ongewenst is, indien financiële dienstverleners de consumenten van wie zij de belangen behartigen gaan zien als toekomstige procespartij en deze klanten ook als zodanig gaan behandelen”, aldus D&O.

Reageer op dit artikel