nieuws

D&O: groei eruit bij intermediair

Archief

Het intermediair heeft vorig jaar minder omzet geboekt en minder rendement gemaakt, zo concludeert Bureau D&O uit de eerste resultaten van een onderzoek onder assurantiekantoren dat in maart wordt gepubliceerd.

Het onderzoek is in januari gestart en richt zich op cijfers en trends bij assurantiekantoren in ons land. “De eerste resultaten laten een daling van de omzet en een daling van het rendement over 2007 zien”, aldus projectleiders Jacob Beeker en Astrid van de Bovekamp. “Maar de eerste analyse van de cijfers tot nu toe laat ook zien dat dit zeker niet het geval is bij alle kantoortypen.”
In het onderzoek worden vier typen onderscheiden: kleine particuliere schadekantoren, leven- en hypotheekkantoren, zakelijke advieskantoren en grote allroundkantoren. Tussen de resultaten van die verschillende typen zitten volgens Beeker en Van de Bovekamp aanzienlijke verschillen
D&O noemt 2007 een ‘kanteljaar’. “De bijna vanzelfsprekende groei van de portefeuille is er naar verwachting uit.”
Nieuw
Het onderscheid tussen vier verschillende kantoortypen is nieuw in het jaarlijkse kerncijferonderzoek. “Commentaar was vaak dat men zich niet meende te herkennen in het algemene gemiddelde.” In het onderzoek worden nu ook de gemiddelde kerncijfers van de verschillende typen opgenomen. Verder worden voor het eerst manieren aangegeven om groei en rendement te bevorderen. Tot slot biedt het onderzoek dit jaar ook inzicht in aan- en verkoop van assurantieportefeuilles. “Zo wordt duidelijk wat de autonome groei is en is deze niet langer verhuld door de aankoop van portefeuilles.”

Reageer op dit artikel