nieuws

DNB: banken gretig met verhoging hypotheekrente

Archief

De renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) worden door banken wel snel aangegrepen voor een hypotheekrenteverhoging, maar de rente op spaarrekeningen wordt pas veel later verhoogd.

Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) uit een onderzoek naar de ontwikkeling van de ECB-tarieven en de spaar- en leenrentetarieven in ons land. Sinds december vorig jaar heeft de ECB het officiële rentetarief viermaal met een kwart procentpunt verhoogd, zodat de rente is gestegen van 2% naar 3%.
Tussen oktober 2005 en juli van dit jaar is de rente voor hypotheken met een rentevaste periode tot vijf jaar met 0,85% gestegen. De rente voor langere renteperiodes is eveneens gestegen, zij het in mindere mate. “Terwijl de gevoeligheid van het spaargeld van Nederlanders voor officiële rentewijzigingen in beginsel is toegenomen, werkt de tariefstijging voor het grootste deel van het spaargeld tot nu toe echter niet of nauwelijks door.” Die toegenomen gevoeligheid voor renteveranderingen komt doordat het aandeel van direct opneembare spaarrekeningen of rekeningen met korte opzegtermijn is toegenomen van 85% tot 90%.

Reageer op dit artikel