nieuws

Diverse pensioenverzekeraars presenteren IFRS-oplossingen

Archief

Enkele pensioenverzekeraars hebben producten op de markt gebracht die grotere ondernemingen en pensioenfondsen moeten behoeden voor een slechtere balanspositie als gevolg van de nieuwe (IFRS-)boekhoudregels. Met name Zwitserleven, Avéro Achmea en Delta Lloyd hebben hierover begin deze maand aan de weg getimmerd.

Zwitserleven heeft zijn oplossing IFRS Pensioen gedoopt. Het gaat om een middelloon pensioenregeling die beschouwd kan worden als een zogenaamde ‘toegezegde bijdrage regeling’. Premies die door werknemers worden afgedragen vallen in de verlies- en winstrekening van de onderneming van het jaar waarin ze worden betaald. Er is hierbij dus geen sprake van aanvullende premies of restituties. “Opname van de pensioenverplichtingen op de balans van de onderneming is daardoor niet nodig”, aldus Zwitserleven.
2.600 bedrijven
Avéro Achmea wijst erop, dat de zwaardere verslagleggingseisen van pensioenverplichtingen de balanspositie van ruim 2.600 middelgrote en grote bedrijven kunnen verslechteren. Het gaat om ondernemingen die een pensioensysteem in de vorm van een gangbare middelloonregeling kennen.
Ook Avéro biedt een oplossing waarbij voor een middelloonregeling geen verplichtingen ontstaan die op de balans opgenomen moeten worden. Daarmee kunnen de bedrijven die een gegarandeerd pensioen willen blijven bieden, de geschetste verslagleggingsproblematiek voorkomen.
Delta Lloyd heeft al geruime tijd geleden op de nieuwe wet- en regelgeving ingespeeld. Zijn product is op collectiviteit gebaseerd, met gegarandeerde pensioenaanspraken op basis van een beschikbare premie.

Reageer op dit artikel