nieuws

Direktbank wil meer discipline intermediair

Archief

Tussenpersonen die bemiddelen in consumptief krediet kennen geen discipline bij het benaderen van klanten. Op grote schaal worden de richtlijnen omzeild die in overleg met de overheid zijn opgesteld met betrekking tot advertenties.

Dit zei algemeen directeur W.J. van den Heuvel van de Direktbank op het 9e congres van deze dochter van de Generale Bank. Van den Heuvel constateerde dat waar de discipline met betrekking tot consumptief krediet toeneemt bij de consument, die van het intermediair ver te zoeken is. “Helaas moet ik constateren dat we als branche er nog niet in zijn geslaagd om ordening te brengen in de manier waarop tussenpersonen hun klanten benaderen”, aldus Van den Heuvel.
Niet naar de geest
Hij betoogde dat de ‘advertentie-richtlijnen’ voor consumptieve kredieten tot f 50.000 weliswaar worden geëerbiedigd, maar dat er nu op grote schaal wordt geadverteerd met produkten en kredietbedragen die niet onder de Wet op het Consumentenkrediet vallen, en dus ook niet onder de advertentierichtlijnen.
“Er wordt zodoende strikt gehandeld volgens de letter van de wet, maar niet volgens de geest”, zei Van den Heuvel. “Er worden maatwerk-aanbiedingen gedaan aan een massapubliek waardoor een maatwerk-oplossing wordt verheven tot standaard oplossing.”
Van den Heuvel zei verder te verwachten dat er meer kredietprodukten op de markt komen voor specifieke doelgroepen, zoals senioren, uitzendkrachten, en flexibel werkende mensen.
Het Financieel Data Netwerk (FDN) gaat dit najaar van start, aldus Van den Heuvel. Hierdoor wordt het mogelijk om krediet-aanvragen volledig electronisch te verwerken.
Van den Heuvel….er wordt niet naar de geest van de wet gehandeld…

Reageer op dit artikel