nieuws

Directie assurantiekantoor verbijsterd over inval Fiod

Archief

De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst van de belastingen (Fiod) heeft een inval gepleegd bij het assurantiekantoor Herman & Kuyper in Winterswijk. Volgens de verbijsterde directie was de aanleiding een reeds bijgelegd meningsverschil met de belastingdienst over leningen aan personeelsleden.

“Een storm in een glas water”, noemt Peter Jan Quak de aanleiding tot de actie van de Fiod bij Herman & Kuyper, onderdeel van de ‘Nequ-holding’ met vestigingen in Winterswijk en Gouda.
Volgens Quak zijn de fiscale vergrijpen van het bedrijf buitengewoon onschuldig. “Herman & Kuiper groeide in de afgelopen jaren razendsnel. In dat kader zijn in het verleden leningen verstrekt aan personeelsleden, maar – en dat is slordig – zonder leenovereenkomst. Iedere maand werden deze leningen gewoon keurig afgelost door een bedrag in te houden op het salaris, maar bij het uit dienst treden van medewerkers waren de leningen vaak niet langer inbaar wegens het ontbreken van een deugdelijke overeenkomst. De belastingdienst ziet deze leningen daardoor als verkapt loon. In 1995 werd dit door ons reeds gemeld aan de belastingdienst en zijn er afspraken gemaakt om de zaak binnen een periode van vijf jaar weer recht te trekken. Met die afspraak in ons achterhoofd komt dan plotseling zo’n inval van de Fiod over ons heen. Wij waren verbijsterd.”
Beslagname
De inval, waarbij de complete administratie in beslag werd genomen, vond eind april plaats. Voorafgaand had de Fiod reeds alle bankrekeningen van het assurantiekantoor geblokkeerd.
“Het is aan onze eigen overredingskracht te danken dat ons bedrijf na de inval overeind is gebleven. Daardoor hadden we onze administratie na veertien dagen alweer terug en werd de blokkering van de bankrekeningen ook relatief snel weer opgeheven. Negen van de tien bedrijven overleven een inval door de Fiod niet”, aldus Quak.
Quak zegt met spanning de uitkomsten van het Fiod-onderzoek af te wachten. De Fiod wil geen nadere toelichting geven op de inval in Winterswijk. Volgens een woordvoerster wordt het kantoor verdacht van het plegen van loonfraude. “Er is sprake van een onjuiste opgave van loonbelasting. Meer gegevens kan ik op dit moment nog niet verstrekken, aangezien we de zaak nog aan het onderzoeken zijn.”. Volgens de woordvoerster moet een loonfraude van forse omvang zijn voordat de Fiod tot een inval besluit.

Reageer op dit artikel