nieuws

Dieven zijn minder tuk op caravans

Archief

Goed nieuws voor caravanbezitters: in de eerste helft van dit jaar is het aantal caravandiefstallen met 55% gedaald tot 38. Het aantal gestolen personenauto’s daalde met 13%.

Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) is de daling het gevolg van het verplicht stellen van een kentekenbewijs voor de zogeheten ‘sleurhutten’. “Dat maakt het verhandelen van gestolen exemplaren veel moeilijker.” Het terugvindpercentage is bedroevend laag: er werden slechts drie gestolen caravans teruggevonden. “We gaan onderzoeken of er wellicht sprake is van fraude of valse aangifte.” Overigens heeft de verplichte registratie van zware aanhangers en opleggers (sinds 2000) er al voor gezorgd dat het terugvindpercentage in die categorie is gestegen van 11% naar 29%.
Het totale aantal gestolen voertuigen daalde in de eerste zes maanden met ruim 10% tot 11.774. In de categorie personenauto’s ging het aantal diefstallen 13% omlaag tot 8.585. Het aantal ontvreemde jonge auto’s (jonger dan drie jaar) daalde van 1.646 naar 1.482. Stijgende diefstalcijfers zijn er voor de zware bedrijfsvoertuigen (+18%) en aanhangwagens (+12%).
Certificering caravans
De Stichting Certificering Motorrijtuigenbeveiliging (SCM) heeft het eerste certificaat Hagelbestendigheid Caravandaken verleend aan KIP Caravans voor de volgend jaar op de markt te brengen nieuwe caravans.
De certificering is opgezet op initiatief van verzekeraars, die de afgelopen jaren te maken hadden met een steeds toenemende schadelast door hagelschade. De SCM heeft in overleg met TNO en partijen uit de caravan- en verzekeringsbranche een keuringsvoorschrift opgesteld. De dakconstructie van de KIP-caravans bleek bij de daarop gebaseerde tests voldoende hagelbestendig.
Verzekeraars als Europeesche stimuleren de aanschaf van een gecertificeerde caravan door het eigen risico voor deze categorie te laten vervallen. Bovendien wordt de hageltoeslag op de caravanverzekering met 50% verlaagd.

Reageer op dit artikel