nieuws

Dietvorst wil ander fiscaal raamwerk ondernemerspensioen

Archief

“Het fiscale raamwerk voor het ondernemerspensioen is een bonte, rafelige lappendeken die dringend aan vervanging toe is”. Dit onder meer zei prof. Gerry Dietvorst tijdens de Belastingadviseursdag in Rotterdam.

Dietvorst, hoogleraar Toekomstvoorzieningen aan de Universiteit van Tilburg en verbonden aan verzekeraar Interpolis, betoogde dat de fiscus de ondernemers discrimineert bij de opbouw van hun pensioen. De wetgever heeft de laatste decennia het ondernemerspensioen verwaarloosd en achtergesteld, is de kritiek van Dietvorst. Twee wettelijke regelingen spelen volgens hem niet meer in op de pensioenbehoefte van de ondernemer. De oudedagsreserve biedt de ondernemer geen garantie voor een adequaat pensioen, en de extra lijfrentepremie-aftrek bij bedrijfsbeëindiging (stakingslijfrente) voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. 
Dietvorst vindt dat het hoog tijd is voor een fiscaal raamwerk voor pensioenopbouw van werknemers en ondernemers gebaseerd op de gedachte van de oudedagsparaplu. Voorwaarde voor een rechtvaardiger systeem is bovendien dat het voor iedereen mogelijk wordt om via internet inzicht te krijgen in de pensioenopbouw, aldus Dietvorst. “Een virtueel pensioenregister draagt bij aan het pensioenbewustzijn. Denemarken en Zweden laten zien dat een dergelijk register technisch mogelijk is.” 

Reageer op dit artikel