nieuws

Diefstal uit showrooms doet resultaat Bovemij slinken

Archief

Het technisch resultaat van Bovemij, de verzekeringsmaatschappij van de Bovag, is in het afgelopen jaar tot onder de nullijn gezakt als gevolg van een toenemend aantal branden en inbraken bij autodealers.

De sterke stijging van de schadelast in 1999 komt Bovemij erg slecht uit. In het boekjaar is namelijk voor het eerst vrijwel niets meer herverzekerd, op een enkel access of loss-contract na.
Hoewel het aantal diefstalschades is gedaald, steeg het gemiddelde schadebedrag enorm, waardoor het totale schadebelang veroorzaakt door diefstal toenam met 60% tot een recordbedrag van ruim f 6,5 mln. Als gevolg hiervan kreeg de branche motorrijtuigen te maken met een technisch resultaat van f -4,5 mln, bij een premie-inkomen van f 85,8 (79,1) mln. De totale premie-omzet steeg met 8% tot f 145 (135) mln. Het totale technisch resultaat daalde tot f -0,1 (2,9) mln.
Diefstalplaag
Een belangrijk deel van het schadebedrag in de autotekening is toe te schrijven aan de twaalf georganiseerde inbraken bij grote autobedrijven, waarbij de autovoorraad betrekkelijk eenvoudig kon worden meegenomen. Ook in het nieuwe boekjaar heeft de verzekeraar al weer een aantal inbraken te verwerken gehad. Diefstal vanuit showrooms begint volgens de verzekeraar van dealerbedrijven uit te groeien tot een ware plaag voor de autobranche.
Volgens directeur Harry Dirks gaat het om twee criminele bendes die bij dealers in het gehele land toeslaan. "We raden onze verzekerden aan om uiterst voorzichtig te reageren in geval van een alarmmelding, aangezien het hier bepaald gaat om zware jongens. Onlangs heeft de politie gelukkig één van de twee bendes opgerold. We hopen dat daarmee het aantal inbraken zal afnemen. Onlangs werd nog bij één van onze verzekerden, een Mercedes-dealer, voor zes ton aan auto's gestolen en beschadigd. De bende reed eerst verschillende auto's kapot op de uitrijbeveiliging en ging er vervolgens met enkele andere wagens vandoor."
In nagenoeg alle gevallen waarbij Bovemij als verzekeraar betrokken is, bleken de sleutels van betreffende auto's in het contact te zitten ofwel binnen handbereik van de inbrekers te zijn. Bij autodealers bestaat – geheel ten onrechte – het idee dit op last van de brandweer verplicht is. Harry Dirks: "De dealers baseren zich voor een deel op een oud advies van de brandweer. Bij brand is het natuurlijk ideaal als de wagens snel naar buiten gereden kunnen worden. Maar daarnaast is het ook gewoon gemakzucht van de dealerbedrijven. Als de sleutels in het contact zitten, kunnen de wagens namelijk makkelijk verplaatst worden binnen de showroom en hoef je ook geen sleuteladministratie te voeren."
Bovemij voert momenteel een intensieve campagne om dealerbedrijven er van te overtuigen dat het tóch verstandiger is om de sleutels 's nachts uit het contact te halen. Van een uitsluiting in de voorwaarden is het nog niet gekomen. "Als verzekeraar van de Bovag kunnen wij daar moeilijk mee beginnen als de rest van de markt zo'n uitsluiting nog niet voert. Daarom is het wachten op een advies van het Verbond van Verzekeraars", aldus Dirks.
Dekavas
Eind 1999 heeft Bovemij een deelneming van 49% genomen in het Dealer Kantoor Voor Assurantiën (Dekavas) te Helmond. Dekavas is een activiteit van Dick Kampen, voormalig hoofd assurantiën bij Daf. Na het faillissement van Daf in 1993 zette Kampen zijn werkzaamheden (omder meer bestaand uit verzekeringsbemiddeling voor Daf-truckdealers) voort in een eigen assurantiekantoor. De deelneming van Bovemij volgt uit de ontwikkeling van een speciale polis in samenwerking met Dekavas voor leden van de Truck Dealer Associatie (TDA). Bovemij Verzekeringen (in f mln) 2000 1999 omzet 175,9 166,2 w.v. provisies 21,3 22,3 beleggingen 8,7 8,3 expertise 0,8 0,9 brutopremie 145,1 134,8 w.v. ziekte/ongevallen 21,4 19,2 motorrijtuigen 85,8 79,1 brand 8,1 7,4 overige varia 29,9 29,1 technisch resultaat -0,1 2,9 w.v. ziekte/ongevallen 2,5 1,0 motorrijtuigen -4,6 0,5 brand 1,1 0,2 overige varia 0,8 1,2 nettowinst 1,0 3,3 medewerkers 154 162

Reageer op dit artikel