nieuws

Diabetici willen af van toeslag op overlijdensrisicopremie

Archief

De Diabetes Vereniging Nederland (DVN) vindt het niet terecht dat diabetici hogere overlijdensrisicopremies betalen dan gezonde mensen. De vereniging probeert maatschappijen te bewegen dit onderscheid te laten vallen.

“Jaarlijks worden tot 40.000 diabetici geconfronteerd met een hogere premie”, aldus DVN. De vereniging wil dat verzekeraars actuelere richtlijnen hanteren en praat naar eigen zeggen met maatschappijen. “Zij gebruiken het Handboek voor de Verzekeringsgeneeskunde, maar dat hanteert verouderde oversterftecijfers.” Dat zou leiden tot risicopremies die tot 450% hoger zijn. “Diverse verzekeraars maken gebruik van zeer oude statistieken, zoals overzichten van ver vóór 2000. Iedere vijf jaar worden de statistieken herzien, maar het staat verzekeraars vrij om de eigen standaarden hieruit te kiezen.”
Verzekeraars gaan volgens DVN voorbij aan recente ontwikkelingen op diabetesgebied: “In de afgelopen tien jaar zijn de behandelmethoden van diabetes dermate vooruit gegaan dat de mortaliteit sterk is afgenomen, ondanks de toename van diabetes in Nederland.”
Collectiviteit
DVN biedt de leden al enige tijd keuze uit diverse collectieve ziektekostenverzekeringen van Agis, CZ, Ohra, Univé en Zorg en Zekerheid. In de op diabetici toegesneden polissen is dekking opgenomen voor zelfcontrolematerialen, vergoeding van het DVN-lidmaatschap en cursussen.
Met Ohra had DVN de speciale zorgverzekering DiaVitaal ontwikkeld; de verkoop daarvan is eind vorig jaar wegens te weinig belangstelling gestopt.

Reageer op dit artikel