nieuws

DGA start met inkoopdiensten

Archief

Intermediairbedrijf DGA Financieel Adviseurs uit Middelburg heeft onlangs het totaal aan uitstaand krediet met de overname van twee portefeuilles vergroot tot _ 100 mln. Daarnaast biedt DGA sinds kort een inkoopformule in kredieten en gaat het bedrijf zijn pijlen ook richten op het MKB.

De recente overnames betreffen de portefeuilles van Solvas (Heerhugowaard) en Leensysteem uit Zoetermeer. De beide portefeuilles bevatten respectievelijk _ 5 mln en _ 20 mln aan uitstaande consumptieve leningen. “We hebben twee jaar terug als doel gesteld om binnen vijf jaar de kredietportefeuille te verdubbelen tot _ 100 mln. Aan die doelstelling is nu al voldaan”, zegt een tevreden commercieel directeur Frans Kraf.
De groei is niet in de laatste plaats bewerkstelligd door overnames van portefeuilles. In de laatste zes jaar werden in totaal twaalf kredietportefeuilles gekocht; daarbij waren onder meer die van Eurokrediet (Schijndel), De Hollandse Krediet Centrale (Den Bosch), Van den Ende (Brielle), Telgeld (Tilburg), De Kredietwinkel (Arnhem), Algemeen Krediet Nederland (Amsterdam) en Van Maurik (Rotterdam).
“Het is lastig om nu concreet een doelstelling te noemen”, zegt Kraf. “Maar we zijn zeker in de markt voor meer overnames. Op het gebied van consumptief krediet zijn er behalve Afab en wij eigenlijk geen partijen die actief op zoek zijn naar portefeuilles. Anderzijds zien we wel dat er nu meer aanbieders zijn dan een jaar geleden.” Kraf schrijft dat toe aan de invoering van de WFD, waardoor een aantal kantoren de keuze heeft gemaakt om geen vergunning voor kredietbemiddeling aan te vragen.
Inkoop
Inspelend op bovengenoemde ontwikkeling is DGA van start gegaan met een nieuwe dienst: de Hollandse Krediet Centrale (HKC). “Vier jaar geleden namen we de portefeuille over en daarbij hebben we meteen ook de naam gekocht. Begin dit jaar zijn we met de kredietcentrale gestart als centraal loket waar kantoren kredietaanvragen kunnen onderbrengen. We dienen als een soort inkoopcombinatie op kredietgebied.” Er zijn nu tien kantoren aangesloten bij de HKC, die met zes kredietverstrekkers afspraken heeft gemaakt. Daaronder zijn Interbank, Defam, de NVF Voorschotbank, de Hollandse Disconto Voorschotbank (Afab) en Tadas (DSB). DGA denkt zelf overigens ook na over het opzetten van een eigen voorschotbank. Die plannen zijn echter nog niet concreet uitgewerkt. “We moeten daarvoor de kennis in huis halen”, aldus Kraf. In totaal heeft DGA bij vijftien geldverstrekkers een agentschap.
Een agentschap heeft DGA ook van ComfortCard (RBS). “Dat hebben we te danken aan de overname van Leensysteem. Daardoor kunnen we nu ook onze eigen DGA-creditcard aanbieden.”
Nieuwbouw
DGA heeft onlangs groen licht gekregen voor het bouwen van een nieuw hoofdkantoor in Vlissingen. “We verwachten dat we er in oktober volgend jaar in kunnen trekken. Het kantoor wordt gebouwd op het zogeheten Bunkerterrein in Vlissingen. Er wordt momenteel nog onderzocht of er geen bommen meer liggen uit de Tweede Wereldoorlog.”
Bij DGA in Middelburg werken 25 mensen; de vestiging in Den Bosch telt drie medewerkers. Daarnaast is er nog een DGA-kantoor in Den Haag, maar dat is enkele jaren geleden verkocht aan Jeroen van Lunen, die de vestiging eind jaren negentig als medeaandeelhouder was begonnen. Ondanks het grote aantal overnames is het medewerkersbestand de laatste jaren vrijwel stabiel gebleven. “We hebben pas onlangs een extra kredietmedewerker aangenomen”, zegt Kraf. “Dankzij de automatisering hebben we alle overnames zonder problemen en zonder veel extra kosten kunnen opvangen.” Met die automatisering doelt Kraf op het gebruik van het Financierings Data Netwerk (FDN) en het adviespakket Maex.
MKB
Hoewel de hoofdmoot van de inkomsten bij DGA uit kredietbemiddeling afkomstig is, vormen verzekeringen en hypotheken zeker geen bijproducten. “Naast consumptief krediet zijn autoverzekeringen en hypotheken onze speerpunten.” Voor het verzekeringsgedeelte is Arjan de Graaf, zoon van oprichter Wim de Graaf, verantwoordelijk. Kraf neemt consumptieve leningen en hypotheken voor zijn rekening. De verzekeringstak heeft volmachten van Generali, Monuta en London.
Om de verzekeringsactiviteiten uit te breiden, gaat DGA op zoek naar meer klanten in het MKB. “Onze portefeuille bestaat nu voor maar een klein deel uit MKB-klanten. Dat willen we stevig gaan uitbreiden”, zegt Kraf. “Daartoe hebben we een specialist aangetrokken. Verder doen we zaken met vier partijen die MKB-producten aanbieden: Generali, Reaal, AXA en Algemene Zeeuwse. Naast ondernemersverzekeringen willen we uiteraard ook de mogelijkheid grijpen om collectieve verzekeringen aan werknemers te kunnen bieden.”

Reageer op dit artikel