nieuws

DFN Pensioen failliet: bijna veertig mensen verliezen baan

Archief

De rechtbank in Zwolle heeft het faillissement uitgesproken over DFN Pensioen in Emmeloord, voorheen werkzaam in Lelystad. Volgens curator Scholtens hebben 37 werknemers ontslag gekregen.

Van de 37 werknemers waren er 25 werkzaam als telemarketeer. Het betrof veelal deeltijdwerkers (negen tot zestien uur). De andere twaalf waren werkzaam in de binnen- of buitendienst van het assurantiekantoor, dat zich voornamelijk bezig hield met lijfrente- en pensioenproducten. Hofleveranciers waren Aegon en Delta Lloyd.
DFN Pensioen bestond pas twee jaar. Begin dit jaar verhuisde het bedrijf vanuit Lelystad naar Emmeloord en wijzigde de naam in Bij. De vennoten Rudi Westert (30) en André Penders (37) hebben het faillissement zelf aangevraagd, nadat een schuld van circa twee tot drie ton was ontstaan. Ook hun persoonlijke BV’s, Penders Beheer en Effect BV, zijn failliet.
Volgens curator Scholtens is het faillissement mede te wijten aan de beloningsstructuur in verzekeringsland. “DFN heeft moeite gehad om goede adviseurs in dienst te houden, waardoor de omzet terugliep. En bij enige tegenwind ontstaan direct problemen, want de inkomsten voor een assurantiekantoor zijn weinig stabiel. Het is sluiten, afsluitprovisie incasseren en maar zien dat de motor blijft draaien.” Van een hoog verval van gesloten contracten was geen sprake. Scholtens: “DFN zat op 5% tot 10% en dat is onder het gemiddelde.”
Van Apeldoorn
In het faillissement van Assurantiekantoor H.J. van Apeldoorn – statutataire naam Beheersmaatschappij De Wijnrank BV – is nog geen duidelijkheid over de afloop. “Gelet op de talloze onduidelijkheden is nog niet duidelijk hoe de verdere afwikkeling zal verlopen”, aldus curator Hanssen in zijn eerste curatorverslag. Het faillissement werd november vorig jaar uitgesproken op verzoek van personeelsleden; er waren zeven werknemers in dienst.
Het kantoor werd in 1994 opgestart door Henk van Apeldoorn, die vanuit Arnhem tevens handelde onder de naam Combi Hypotheekadvies. Het kantoor draaide jarenlang verlies, gezien de negatieve resultaten uit 1997 (f 147.000), 1998 (f 196.000) en 1999 (f 230.000). De assurantieportefeuille (2.000 polissen) is verkocht aan Alfa Makelaardij Bemmel, onderdeel van assurantiekantoor H. Dingemans in Huissen.

Reageer op dit artikel