nieuws

Detectives volgen ‘rollatoradviseurs’ Gelink

Archief

Gelink Adviesgroep staat met diverse personeelsleden op slechte voet. Dat bleek vorige week bij de kantonrechter in Enschede. Vooral met de al wat langer zittende hypotheekadviseurs botert het niet meer. Achtervolgingen met detectives en beschuldigingen als “rollatorvertegenwoordigers” zetten de toon.

Het geding leek op het eerste gezicht op een standaard arbeidsconflict: de eisende partij somt een reeks zaken op die de arbeidsverhouding blijvend zouden hebben beschadigd, de verwerende partij spreekt dat alles tegen. Opmerkelijk was dat de eisende partij in dit geval de werknemer was. “Het is niet alledaags dat een werknemer bij de rechtbank ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst wil afdwingen”, erkent advocaat Hugo de Groot.
Provisie
De werknemer is Harry Janssen (45), hypotheekadviseur van Gelink Adviesgroep. Halverwege dit jaar uit hij intern kritiek op een verandering in de arbeidsvoorwaarden. Zijn beloning bestond al jaren en bestaat nog steeds uit een deel vast salaris én provisie. De provisie, die volgens de Gelink-directie in 2003 zou zijn afgeschaft, bedraagt voor Janssen gemiddeld tussen de _ 2.000 en _ 2.500. Van zijn basissalaris van _ 3.500 moet hij van Gelink _ 1.000 gaan inleveren.
Ter compensatie belooft Gelink wekelijks zes goede afspraken te leveren, zodat de adviseurs hun salaris middels provisie kunnen opkrikken. Blijft Gelink in gebreke, dan krijgen de adviseurs een ‘compensatieregeling’ van _ 1.000. De regeling levert in de praktijk veel discussie op: wat is een afspraak en hoeveel moet er maandelijks worden gecompenseerd?
Rollator
Verder hebben de betreffende adviseurs het idee dat zij van het hoofdkantoor louter slechte afspraken krijgen,vaak ver buiten hun werkgebied. Gelink-directeur Douchka Petzoldt vindt daarentegen dat het hun eigen schuld is dat de verkoopprestaties te wensen overlaten. Om dat te onderstrepen noemt zij ze ‘rollatorvertegenwoordigers’. Janssen vermoedt dat zijn werkgever van hem af wil om in zijn plaats twee nieuwe verkopers voor dezelfde prijs in te huren.
De kritiek wordt niet gewaardeerd. Op 16 augustus wordt Janssen te verstaan gegeven dat er sprake is van een vertrouwensbreuk, onder meer het gevolg van vermeende fraude, kwaadsprekerij en destabilisering van de onderneming. Hij wordt ontslagen en door personeelsmanager Hans Soer letterlijk buiten de deur van het Enschedese hoofdkantoor gezet. De collega’s van Janssen vernemen later die dag per mail van hun directie dat “het dienstverband met Janssen met onmiddellijke ingang is beëindigd”.
Detective
Voor de Enschedese rechtbank stelt de advocaat van Gelink dat die soep achteraf niet zo heet moet worden gegeten. Er is Janssen helemaal geen ontslag aangezegd; hij moet dat zien als een time-out. Hij kan z’n werk zo weer oppakken, als hij wil. Maar de adviseur wil niet meer. “In september heb ik met mijn advocaat een gesprek bij Gelink gehad, maar de daar gemaakte afspraken zijn niet nagekomen.”
En het volgen van zijn doen en laten door detectives is helemaal in het verkeerde keelgat geschoten. Hij is niet de enige; het overkwam collega-adviseur Arie van Opijnen ook al eens. Van Opijnen: “Ik was erover getipt en verduld, de volgende dag stonden twee vreemde auto’s langdurig in de buurt van mijn huis. Ik ben toen maar eens gaan rondrijden en heb alle hoeken en gaten van mijn woonplaats gezien. En die auto’s volgden. Ik ben weer naar huis gegaan en mijn hond gaan uitlaten. En ja hoor, daar stonden de auto’s weer met die mannetjes erin. Mijn advocaat heeft Gelink toen gesommeerd ermee te stoppen en een uur later waren ze weg.”
Thuis
Van Opijnen treft zijn werkgever later deze maand voor de Enschedese rechtbank. Hij heeft net als Janssen nog geld tegoed.
Tijdens de zaak van Janssen komt naar voren dat zeker tien van de bijna honderd Gelink-werknemers een probleem hebben met hun werkgever. Een enkeling is opgestapt, diverse functionarissen zitten ziek thuis. Onder de thuiszitters bevindt zich ook directeur Gerard Wolterink. “Het voltallige managementteam functioneert niet meer of is vertrokken”, stelt Janssens advocaat De Groot. De personeelsperikelen zijn “niet relevant” voor de zaak van Janssen, vindt de advocaat van Gelink.
De adviseur ziet zijn eisen voor de rechtbank nog niet ingewilligd. De rechter is het met hem eens dat de mail van 16 juli moet worden gezien als “ontslag op staande voet” en dat terugkeer naar de werkplek niet haalbaar is. Hij vraagt of Gelink een vergoedingsvoorstel wil doen. Dat weigert het bedrijf. Deze week volgt de uitspraak van de rechter. Dat Janssen nooit meer voor Gelink adviseert, is in elk geval duidelijk.
in de clinch met ‘rollatorvertegenwoordigers’.

Reageer op dit artikel