nieuws

Delta Lloyd stelt bancaire spaarhypotheek nog even uit

Archief

Delta Lloyd wacht nog even met de introductie van de Zeker Plus Hypotheek, die per 1 januari aangeboden zou worden. De hypotheek loopt vooruit op de mogelijke fiscale gelijkstelling van banksparen met een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW).

Van september vorig jaar tot 1 januari is een proeffase gehouden bij De Hypotheekshop, die al tot enkele gesloten hypotheken heeft geleid. De landelijke introductie is echter afgeblazen, meldt Delta Lloyd. “Ondanks eerdere toetsing aan de fiscale regels hebben wij recentelijk geconstateerd dat er bij soortgelijke hypotheekvormen als de ZekerPlus Hypotheek onzekerheid bestaat over de volledige fiscale aftrekbaarheid van de betaalde hypotheekrente. Mogelijk ziet de fiscus een deel van de betaalde rente als bovenmatig, omdat een spaarrente wordt vergoed die hoger is dan op normale spaarrekeningen. De hypotheekrente zou dan moeten worden verlaagd met het veronderstelde te hoge vergoedingsdeel op de spaarrekening.”
Delta Lloyd is nu in afwachting van opheldering over de fiscale behandeling van de ZekerPlus Hypotheek. Die moet komen van de Belastingdienst en een second opinion van een extern belastingadvieskantoor. “Helaas is het tot op heden niet gelukt om absolute duidelijkheid te krijgen. Daarom is besloten om met onmiddellijke ingang geen offertes van de ZekerPlus Hypotheek meer uit te brengen.” Delta Lloyd denkt dat de Belastingdienst vóór april een definitieve uitspraak doet over deze kwestie.
Reeds gesloten hypotheken worden ongewijzigd voortgezet, tenzij de klant per direct wil overstappen op een alternatieve hypotheekvorm.

Reageer op dit artikel