nieuws

Delta Lloyd pleit voor onafhankelijk elektronisch EB-platform

Archief

in bedrijfstak

Delta Lloyd onderzoekt samen met twee andere (intermediair)verzekeraars, de mogelijkheid om een onafhankelijk elektronisch platform voor de gehele verzekeringsbranche te creëren voor gegevensuitwisseling in het kader van employee- benefits. Dit maakte Zenno Cornelisse, directeur Employee Benefits Delta Lloyd, bekend tijdens een EB-symposium.
Bij het platform, dat gebaseerd is op het programma EBL (Employee Benefits Logistics) van Infa Software, zouden tussenpersonen, verzekeraars, arbodiensten, werkgevers en uitvoeringsinstelling(en) aangesloten moeten zijn.
Vragen die in het onderzoek gesteld worden, zijn onder meer: op welke wijze kunnen verzekeraars aangesloten worden op dit al bestaande platform; wat moet er aan de software gesleuteld worden om ook anderen dan werkgevers en tussenpersonen aan te sluiten; hoe kunnen begrippen vertaald worden zodat elke partij zijn eigen terminologie kan blijven hanteren.
“Want”, zegt Cornelisse, “we hebben geen zin in een ADN-achtige situatie, waarbij elke wijziging door alle partijen besproken en goedgekeurd moet worden”.
Volgens Cornelisse moet het platform gezien worden als een “doorgeefluik of verkeersplein”. “Het is per se niet de bedoeling om een enorme databank van gegevens op te bouwen. Gegevens worden via dit verkeersplein doorgestuurd naar bijvoorbeeld de verzekeraar. Deze bekijkt op welke producten die de werkgever heeft, de mutatie van invloed is. De maatschappij muteert de gegevens en stuurt ze weer richting verkeersplein. Het verkeersplein regelt dat de gegevens bij de juiste werkgever of tussenpersoon terechtkomen, die ze vervolgens in zijn eigen administratie verwerkt.”
Als de resultaten van het onderzoek begin april bekend zijn, zal het sleutelen aan de EBL-software enkele maanden in beslag nemen, schat Cornelisse in. Maar dan komt het heikele punt nog, namelijk het aanpassen van de systemen bij de verzekeraars zelf. “Deze werken vaak nog met oude systemen, daterend uit de jaren zeventig. Het aanpassen hiervan gaat zeker anderhalf tot twee jaar in beslag nemen.”

Reageer op dit artikel