nieuws

Delta Lloyd komt als eerste met een bancaire spaarhypotheek

Archief

Delta Lloyd Bank heeft als eerste een spaarhypotheek op de markt gebracht waarbij de klant niet op een kapitaalverzekering spaart, maar op een geblokkeerde spaarrekening. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) pleit ondertussen voor versoepeling van de eisen voor fiscale vrijstelling voor dergelijke producten.

Deze ZekerPlus-hypotheek wordt vanaf 1 januari verkocht. De klant betaalt geen renteopslag. De maximale verstrekking is 125% van de executiewaarde. Er kan worden gekozen uit rentevaste perioden van 5, 6, 7, 10, 15, 20 en 30 jaar. De voorwaarden zijn gelijk aan die van de Driesterren Hypotheek. Geldverstrekker is Amstelhuys.
Delta Lloyd speelt hiermee in op het wetsvoorstel van de Kamerleden Depla en De Vries om hypotheeksparen via de bank per 1 januari 2008 fiscaal gelijk te stellen aan de Kapitaalverzekering Eigen Woning.
NVB
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft zich inmiddels voorstander getoond van fiscale vrijstelling voor het bancaire equivalent van de KEW. “Wij staan positief tegenover elk initiatief dat een verruiming oplevert van de keuzes die de klant heeft bij de aanschaf van financiële producten. Het is daarbij niet noodzakelijk dat een exacte kopie van het verzekeringsproduct wordt gecreëerd. Het kan juist in het belang van de klant zijn wanneer andere (minder strenge) voorwaarden gaan gelden, waardoor de kosten laag gehouden kunnen worden.”
De voorwaarden voor vrijstelling van de KEW zullen in principe ook voor de bancaire variant gaan gelden. De NVB vraagt zich echter af of het noodzakelijk is om vast te houden aan de eisen inzake looptijd en bandbreedte. “Een versoepeling zou uiteraard ook voor de verzekeringsvariant moeten gelden. De wetgever wil immers met de fiscale vrijstelling de belastingplichtige juist aanmoedigen om te sparen voor de aflossing. Het opleggen van sancties, wanneer niet wordt voldaan aan de looptijd- en bandbreedte-eis, werkt niet alleen ontmoedigend, maar maakt de regeling ook lastiger voor de klant en voor de administratie van de bank. Eenvoudiger lijkt het om een eenmalige vrijstelling aan belastingplichtigen ter beschikking te stellen die als enige voorwaarden kent: verplichte aflossing van de eigenwoningschuld en een maximum van _ 140.500.”
De NVB pleit ook voor een belastingvrije overdracht van spaarrekeningen tussen banken of van bank naar verzekeraar en vice versa.

Reageer op dit artikel