nieuws

Delta Lloyd en Aegon door bocht voor Aequos

Archief

Als laatste van de grote maatschappijen, hebben vorige week Delta Lloyd en Aegon hun lijdelijk verzet tegen de Aequos Database gestaakt. Dit vergelijkingsprogramma voor levenproducten heeft volgens bureau MoneyView Research inmiddels al 120 gebruikers onder het intermediair.

Bij de introductie van Aequos in het begin van dit jaar verklaarde circa 90% van de maatschappijen zich bereid medewerking aan het initiatief te verlenen, aldus MoneyView. Die medewerking bestaat uit het aanleveren van productgegevens en verificatie van de verwerking van die gegevens in de databank.
Onder meer de ‘grote vier’ weigerden aanvankelijk hun medewerking. Dit verzet werd veelal gemotiveerd met de vrees voor ‘appels- en perenvergelijkingen’. “Nationale-Nederlanden was in maart de eerste van deze vier die verklaarde voortaan de productgegevens aan te leveren, te controleren en accorderen. In april volgde Amev”, aldus MoneyView.
Stroomversnelling
Vorige week trad een stroomversnelling op nadat het onderzoeksbureau bekend had gemaakt dat Delta Lloyd ging meewerken. Binnen enkele dagen koos ook Aegon eieren voor haar (imago)geld.
Eind juni voorspelde Jan Riemens van MoneyView dat Aegon en Delta Lloyd hun houding niet lang zouden kunnen volhouden. “Steeds meer tussenpersonen eisen van een maatschappij medewerking, anders nemen ze haar producten niet meer af.” Volgens Riemens waren er toen met name al bij Delta Lloyd positieve bewegingen waar te nemen.
Gebruikers
Behalve de inmiddels 120 intermediair-gebruikers hebben acht verzekeraars de Aequos-database in gebruik genomen. ABN Amro en AXA zijn de jongste afnemers; Avéro, Centraal Beheer, Generali, Hooge Huys, Zwitserleven en Zwolsche Algemeene waren al langer gebruiker.
De Aequos-database herbergt momenteel producten in de categorieën ‘Leven beleggingsgebonden’, ‘Hypotheken’ en ‘Beleggingsfondsen’. Binnenkort komen de modules ‘Leven traditioneel’ en ‘Pensioenen beleggingsgebonden’ beschikbaar. Tussenpersonen betalen jaarlijks rond de f 850 tot f 1.100 per module; verzekeraars betalen voor meer uitgebreide versies zo’n f 40.000.

Reageer op dit artikel