nieuws

Delta Lloyd beloont gebruik TomTom met 10% korting

Archief

Navigatiesystemen hebben een positieve invloed op de frequentie en kosten van geclaimde schades, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Voor Delta Lloyd reden om bij de ontwikkeling van nieuwe producten hiermee rekening te houden en particuliere autobezitters met een TomTom 10% korting te geven op hun verzekering.

De kortingsactie geldt voor nieuwe aanvragen die tussen 6 maart en 3 juli worden ingediend. De korting is van toepassing op de premie voor de dekkingen WA, Minicasco en Casco, maar geldt niet voor de accessoiredekking, Ongevallen Inzittenden, Schadeverzekering Inzittenden en Rechtsbijstand. De autoverzekering kan via Meetingpoint en Schade Online worden gesloten. Daarbij dient wel het serienummer van de TomTom te worden opgegeven.
Proefpersonen
Het TNO-onderzoek, uitgevoerd op initiatief van Delta Lloyd, Aon, Athlon Car Lease en TomTom, had tot doel antwoord te geven op de vraag welke invloed het gebruik van navigatiesystemen op de verkeersveiligheid heeft.
Om de effecten ervan op het rijgedrag te meten, zijn 36 personen geselecteerd om in een speciaal uitgeruste auto van TNO onder realistische verkeersomstandigheden te rijden naar een onbekende bestemming in een onbekend gebied. Daarbij mochten de proefpersonen de apparatuur echter niet zelf bedienen. Dat werd gedaan door een ervaren rijinstructeur op de passagiersstoel. Daarnaast is een statistische analyse uitgevoerd op een combinatie van databases van Athlon en ten slotte is onder vierduizend bestuurders een schriftelijke enquête gehouden. Daarvan werden er ruim 1.200 ingevuld en teruggestuurd.
Controle
Aangetoond is dat navigatiesystemen de alertheid van de bestuurder verhogen; de aandacht kan beter op de weg gehouden worden en de bestuurder ervaart minder stress. Bijna 80% van de bestuurders heeft het gevoel alles beter onder controle te hebben wanneer zij met een navigatiesysteem rijden. Ook is de gebruiker alerter achter het stuur en zich meer bewust van het verkeer achter zich, aldus TNO.
Bestuurders van leaseauto’s zonder navigatiesysteem blijken 12% meer schades te claimen en 5% meer schadekosten te veroorzaken dan TomTom-bezitters.
Kanttekeningen
Jan Hendrik Dronkers van het ministerie van Verkeer & Waterstaat nam het rapport in ontvangst en was niet verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek: “Het bevestigt onze inzichten dat de veiligheidsbalans bij het gebruik van een navigatiesysteem naar de positieve kant doorslaat.” Hij plaatste er echter wel direct een paar kritische kanttekeningen bij. Dronkers was bijvoorbeeld benieuwd wat de resultaten zouden zijn als de bestuurders wel zelf hun TomTom hadden mogen bedienen. Ook zou hij wel eens onderzocht willen hebben of het bezit van een navigatiesysteem het gebruik van sluiproutes in de hand werkt.

Reageer op dit artikel