nieuws

Defensie tast in de buidel voor gedupeerden ‘rookpotincident’

Archief

Automobilisten die betrokken waren bij de kettingbotsing in januari op de A28 bij Assen, kunnen hun schade claimen bij het ministerie van Defensie. Dat heeft minister Henk Kamp toegezegd in antwoord op Kamervragen van de PvdA’ers Niesco Dubbelboer en Luuk Blom.

Op de A28 ter hoogte van Assen zijn medio januari bij kettingbotsingen op beide weghelften in totaal 68 voertuigen op elkaar gebotst. Twee mensen raakten zwaargewond en vijftien anderen werden met lichtere verwondingen overgebracht naar ziekenhuizen in Assen, Hoogeveen en Groningen.
Aanvankelijk ging de politie ervan uit dat de kettingbotsingen werden veroorzaakt door een combinatie van mist en gladheid, maar later bleek dat rook de boosdoener was, afkomstig van rookpotten die werden gebruikt bij een militaire oefening op een terrein bij de Baggelhuizerplas (vlakbij de A28). Door een inschattingsfout dreef de rook de snelweg op, met alle desastreuze gevolgen van dien.
Coulance
Inmiddels hebben twaalf gedupeerden op eigen initiatief al een schadeclaim ingediend bij het ministerie van Defensie. Minister Kamp heeft nu toegezegd dat alle overige gedupeerden binnenkort een brief van zijn departement zullen ontvangen, waarin ze worden opgeroepen hetzelfde te doen. Per individueel geval treft Defensie dan een minnelijke schikking ‘uit oogpunt van maatschappelijke zorgvuldigheid’. Dit moet worden beschouwd als een soort coulanceregeling, want het Openbaar Ministerie heeft in juni de zaak al onderzocht en bepaald dat de betrokken militairen formeel niets te verwijten valt. Zij zouden zich netjes aan alle voorschriften hebben gehouden. De effecten die de bijzondere weersomstandigheden hadden op de rookontwikkeling (er stond nauwelijks wind, waardoor de rookwolk niet verwaaide) waren niet te voorzien.
Overigens is de overheid niet verzekerd tegen dit soort aansprakelijkheidsschades. De schadeloosstellingen aan de gedupeerde automobilisten moet Defensie dan ook uit eigen middelen bekostigen. Onduidelijk is in dit stadium nog hoe groot het bedrag wordt dat aan schadeloosstellingen zal worden uitgekeerd.

Reageer op dit artikel