nieuws

Defam bagatelliseert volgens rechter rol bij effectenlease

Archief

Niet alleen uitvoerend

De rechtbank stelt dat in eerdere vonnissen al gewezen is op het feit dat "Defam door zichzelf slechts als kredietverstrekker te afficheren, haar rol in de overeenkomst ten onrechte marginaliseert". Uit de brochure blijkt immers dat Defam het product in de markt heeft gezet, zelf "een mandje heeft samengesteld" waarvan het beheer wordt gelaten aan effectenbank KBW. Volgens de rechtbank kan Defam zich er niet achter verschuilen dat de dienstverlening alleen uitvoerend was (execution only) en is de Fortis-dochter wel degelijk gehouden aan de zorgplicht.

Zorgplicht
Door de man niet op alle risico's te wijzen heeft Defam de zorgplicht geschonden. In tegenstelling tot andere aanbieders van effectenleaseproducten, heeft Defam het risico van een restschuld zelfs volstrekt onderbelicht, stelt de rechtbank. De Fortis-dochter heeft slechts een financiële toets uitgevoerd, en niet geïnformeerd naar de beleggingsdoelstelling en -ervaring van de man.
Defam was er volgens de rechtbank ook niet van op de hoogte dat Afab de man had geadviseerd om de aandelenleaseovereenkomst op termijn voor de aflossing van een lening voor de verbouwing van zijn huis te gebruiken. Weliswaar kunnen gedragingen van de tussenpersoon Defam niet worden aangerekend, stelt de rechter, maar de zorgplicht blijft op Defam rusten. "Mogelijk is onder omstandigheden de tussenpersoon aansprakelijk jegens eiser; dit is echter niet van belang voor de aansprakelijkheid van Defam."

Ook betaalde rente
Anders dan het hof in Amsterdam eerder oordeelde, is de Utrechtse rechtbank van mening dat in dit soort zaken niet alleen de restschuld voor vergoeding in aanmerking komt, maar ook de betaalde rente. De man treft volgens de rechtbank echter ook een deel eigen schuld. Uiteindelijk draait Defam op voor 70% van de restschuld van € 9.212 en moet 70% van de totaal betaalde rente van € 10.200 terugbetaald worden.

Reageer op dit artikel