nieuws

Deel franchisenemers Uveco bemiddelt zonder diploma’s

Archief

Een deel van de franchisenemers van Uveco houdt zich bezig met bemiddeling in levensverzekeringen en hypotheken zonder aantoonbaar te beschikken over de daarvoor noodzakelijke deskundigheid. Volgens de directie van moederbedrijf Afab is van overtreding van de Wet Financieel Toezicht (WFT) geen sprake, omdat “strikte en strakke” interne controles de kwaliteit waarborgen.

Ingewijden zetten bij die controles hardop vraagtekens. “Er is geen enkele controle op de posten die via deze mensen binnenkomen”, zegt een voormalig lid van het managementteam. Een enkele franchisenemer heeft die indruk ook. Voormalig directeur John Hampsink zegt de bewijzen daarvoor zélf te hebben. “Ik trek hierbij het boetekleed aan: ik ben zelf een van de mensen die afgelopen half jaar zonder vergunning heeft bemiddeld in hypotheken.”
Een ander voorbeeld van een openlijke bekentenis komt van Bert Adolfs, samen met zijn zoon Jan franchisenemer in Wijk bij Duurstede. “Maar dat ben ik op papier”, zegt hij. “Eigenlijk doet mijn zoon dat alleen. Jan heeft alle papieren, behalve het diploma Erkend Hypotheekadviseur, dat komt dit jaar rond. Ja, hij doet nu ook al in hypotheken.”
Pertinent
In een eerste reactie stelt Afab-directievoorzitter Maasbert Schouten dat het bestaan van franchisenemers die zonder bepaalde (deel)vergunningen in alle producten blijven bemiddelen “pertinent onjuist” is. In een tweede reactie zegt zijn rechterhand Henk van Doorn dat “enkele weken geleden is geconstateerd” dat dit voor twee franchisenemers wel degelijk gold. “We zijn met hen in gesprek over een oplossing en ondertussen worden hypotheekaanvragen door de binnendienst van Uveco geborgd.”
Van Doorn wijst met de beschuldigende vinger juist naar Hampsink. “Dat hij niet meer actief is binnen Uveco heeft een reden”, stelt hij. “Afab wil niet dat dit soort situaties voort blijven bestaan.”
Bedrijfsbezoek
Problemen zijn er volgens De Jong evenmin met de circa twintig ‘loondienstfranchisenemers’, die voor circa drie à vier uur op de loonlijst staan van Uveco en zich in drie jaar tijd opmaken voor de volwassen status van franchisenemer. “Zij hebben niet allemaal hun papieren, maar hun dossiers borgen we vanuit de Uveco-organisatie. Zij staan onder strikte en strakke controle.”
Van hem mag de Autoriteit Financiële Markten morgen binnenstappen en de werkwijze bekijken. “Nee, de AFM is nog nooit op bedrijfsbezoek geweest. Ze hebben wel eens dossiers van Uveco ingezien.”
vergunning bemiddeld in hypotheken.”

Reageer op dit artikel