nieuws

Debat in Griekse sfeer over de zorg van straks

Archief

Hét knelpunt in de zorg is: de ouderen van straks. Hierover was het panel, dat ter gelegenheid van de doop van Agis over de zorg debatteerde, het roerend eens.

In een – vanwege de nieuwe naam – Griekse sfeer, met veel groen, bloemen, vogelgezang en kaarslicht, debatteerden vijf kopstukken, onder leiding van politicus Felix Rottenberg, over uitkomsten in een NIPO-enquête die Agis had laten houden. Op grote lijnen bleken zij het eens. Bijvoorbeeld, dat de zorg relatief gezien niet zo duur als wordt beweerd. Hans Wiegel van Zorgverzekeraars: “Het gaat slechts om 9% van het BNP.” Het zwaartepunt van de discussie lag bij de toekomst van de zorg. “Jongeren van nu worden als ze later oud zijn minder goed verzorgd van de ouderen van nu”, zo luidde een conclusie uit de Nipo-enquête.
“Mensen moeten meer zelf verantwoordelijkheid dragen”, zei Wiegel. “Om straks de zorg te krijgen die ze willen, moeten jongeren sparen of een verzekering afsluiten.” Drs. Jan Hamel, bestuursvoorzitter van het Academisch Ziekenhuis Groningen: “We willen echter het probleem, net als destijds met de WAO, niet onder ogen zien. De vraag is inderdaad wat mensen zelf kunnen doen. Er zijn straks nog maar weinig ouderen zonder aanvulling op hun AOW.”
Prof.dr. Wolter Lemstra, voorzitter van de ziekenhuiskoepel, vindt losse maatregelen onvoldoende voor de veiligstelling van de toekomstige zorg. “Maar de ziektekostenwereld is kennelijk nog niet rijp voor een grand design.” Volgens Wiegel moet daartoe eerst het imago van de bedrijfstak veranderen. “De sector heeft het imago van een zwart gat: wat je er ook instopt, het verdwijnt. We moeten er minder spastisch over kosten doen.” Wiegel vindt dat er minder regels moeten komen, maar dat verzekeraars, ziekenhuizen en hulpverleners wel moeten worden afgerekend op hun beleid. Rottenberg: “Zou je dat ook zeggen als je minister van zorg was?”. Wiegel: “Jazeker.”
Oud-minister Weijers: “In Den Haag leeft de gedachte dat de verzekeraars straks de zorg gaan regisseren.” Wiegel: “De zorgverzekeraar moet niet de regisseur van de zorgsector willen zijn, maar moet zich wel zorgen maken over de kwaliteit van de zorg.” Schiphol-topman Gerlach Cerfontaine: “Ik heb nog nooit een verzekeraar zien opkomen voor zijn consumenten. De patiënten gaan in de toekomst bepalen wat in de zorg gaat gebeuren. De verzekeraars moeten polissen drukken en de consumenten, niet de verzekeraars, moeten met de aanbieders van zorg praten.”
Een levend standbeeld sierde de Griekse tuin waar Agis zichzelf ten doop hield. Cerfontaine

Reageer op dit artikel