nieuws

De wereld is inmiddels gedraaid

Archief

Paul Schoo, directeur van Spaarbox.nl, ziet de discussies over beleggingsverzekeringen en de fiscale steun voor banksparen voor pensioen en hypotheek met lede ogen aan. Hij ziet zowel een markt voor tussenpersonen verloren gaan als hun onafhankelijkheid.

Door Paul Schoo
Sinds 2001 is duidelijk dat levensverzekeraars de box 3-spaarmarkt gaan verliezen aan de banken. Wat zou overblijven was het overlijdensrisicodeel, hypotheekpolissen en een gedeeltelijke lijfrente- en pensioenmarkt. Nu de politiek de stap maakt om het bancaire pensioen- en hypotheeksparen te fiscaliseren, zullen bankrekeningen qua kostenstructuur echter goedkoper zijn dan de lijfrente- en hypotheekpolissen.
De verzekeraar heeft nog altijd tussen de 1% en de 3% meer kosten die het rendement drukken. Een belangrijk deel van die kosten is de provisie. De Dolders-discussie 50/50 of 80/20 is zinloos.
Overlijdensrisico
Spaarbox.nl toonde al in 2001 aan, dat bij een pensioenberekening met een duur van vijftien jaar of langer het fiscale voordeel lager is dan de productkosten. Inmiddels is Independer daar ook achter. Vanaf 2007 geldt dit voor het totale hypotheek- en pensioenadvies. Voor de levensverzekeraar rest de overlijdensrisicomarkt.
Een verzekeraar met een bankpoot zal dit om het even zijn. Je ziet juist die verzekeraars komen met scherp concurrerende overlijdensrisicopremies.
Achterstand
Door deze (politieke?) manoeuvres is het onafhankelijke intermediair op achterstand gezet in de concurrentie met de bankmedewerker. De WFD stelt namelijk dat rendementsberekeningen (inclusief productkosten) meegenomen moeten worden in het advies. Kortom, banksparen levert voor de consument meer op, maar voor het intermediair niets.
De AFM gaat hypotheekadviezen controleren. Dit kan eenvoudig door aan hypotheek gekoppelde polissen tegen het licht te houden. In principe is elke polis verdacht. Hierdoor zal het intermediair versneld over moeten gaan op een abonnementsvorm, een uurloon of vergoeding per geleverde dienst.
Maar de consument houdt nog steeds de illusie dat het advies van de bankmedewerker gratis is. Zijn salaris zit namelijk verborgen in de rente van het product. Wanneer we het over transparantie hebben, dan is er nog een lange weg te gaan. Het onafhankelijke advies is/wordt met voorbedachte rade ‘gekilled’ ten gunste van geleide distributie. Levensverzekeraars zonder bankpoot hebben behoorlijk zitten slapen.
Schijnveiligheid
Het intermediair wordt met sparen via het bancaire kanaal van een belangrijke inkomstenbron ontdaan. Hierdoor verliest het intermediair aan kapitaalkracht, wat zijn onafhankelijkheid ernstig bedreigt. Bankmedewerkers, productverkopers (targets!) in de zin van de WFD, kunnen zich prima verschuilen achter de schijnveiligheid van de financiële bijsluiter.
De door de WFD beoogde consumentenbescherming is een farce. De consument wordt volledig uitgeleverd aan de productaanbieders (banken en verzekeraars). Waarom verbiedt de AFM niet dat productleveranciers rechtstreeks aan de consument verkopen? Waarom heeft de AFM geen ‘keuringsdienst van financiële waren’ ingesteld? Waarom komt er geen Staatsbank om het onafhankelijk intermediair te financieren?
Uurloon
Om te overleven zal het onafhankelijke intermediair het hypotheekadvies moeten splitsen in het verkopen van een product op provisiebasis en het geven van fiscaal- en juridisch advies op basis van uurloon. Voor het pensioenadvies gelden prima box 3-argumenten, dat scheelt veel tijdrovende zorgplicht die toch niet wordt beloond. Wanneer de factuur laag blijft, dan zal de bereidheid van consumenten om hiervoor te betalen alleen maar toenemen.

Reageer op dit artikel