nieuws

De Lage Landen bindt strijdt aan met ‘valkuilleningen’

Archief

Kredietverstrekker De Lage Landen voert actie tegen ‘valkuilleningen’ goedkope leningen met ondoorzichtige hoge kosten waardoor ze in werkelijkheid veel duurder zijn.

“In de praktijk gebeurt het dat leningen tegen 6,4% rente worden aangeboden, maar in werkelijkheid tussen de 12% en 20% kosten” zegt Toon Sanders, directeur van De Lage Landen. “De dubbele bodem zit hem in de verborgen en ondoorzichtige bijproducten, die aan de lening verbonden zijn. Vaak zijn dat verzekeringen of koopsompolissen waarvan de totale premie in één keer vooraf moet worden betaald. Het wordt hoog tijd dat deze praktijken worden aangepakt. In wezen ligt hier een taak voor de toezichthouder, maar die heeft kennelijk geen juridische middelen om op te treden”, aldus Sanders.
Discounters
Valkuilleningen zitten volgens Sanders bijna standaard in het pakket van zogenaamde discounters. “Deze kredietverstrekkers schermen met de laagste rentetarieven en bieden zelfs leningen beneden kostprijs aan. Het verlies op zo n lening wordt goed gemaakt met de opbrengsten uit de verkoop van de bijproducten.”
Volgens Sanders is hier sprake van een onhoudbaar business-model. “Het hoofdproduct is verliesgevend en de nevenproducten moeten de winst opleveren. Dat is de wereld op zijn kop. De discounter in de leenbranche is eigenlijk een verzekeringsagent vermomd als kredietverschaffer. Onhoudbaar, want het werkt alleen als de consument op het verkeerde been wordt gezet. Bovendien verstoort het de concurrentieverhoudingen in de leenbranche en de consument is de dupe.”
Leenboekje
De Lage Landen betreurt dat de toezichthouder kennelijk niet tegen deze praktijk kan optreden. Daarom gaat de kredietverstrekker de consument nu zelf actief voorlichten over valkuilleningen via het online leenmerk Freo. Een middel daarbij is het Leenboekje, dat gratis verkrijgbaar is via de website van Freo. Het Leenboekje moet de consument wegwijs maken in leenland. Zo wordt ingegaan op de stappen die een consument moet doorlopen om verantwoord een lening af te kunnen sluiten. Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij de valkuilen.

Reageer op dit artikel