nieuws

De Laatste Eer uit Roden werd toch maar liever geen onderlinge

Archief

De begrafenis- en crematievereniging De Laatste Eer in het Drentse Roden is, in tegenstelling tot haar naamgenoten in Emmen en Assen, geen onderlinge waarborgmaatschappij geworden.

De Rodense vereniging had bij de Verzekeringskamer een aanvraag lopen om als onderlinge waarborgmaatschappij te worden toegelaten conform de Wet Toezicht Natura-uitvaartverzekeringsbedrijf (WTN). Die aanvraag was verplicht omdat de vereniging bij invoering van de wet meer dan 3.000 leden telde (op ongeveer 3.500 adressen in totaal circa 7.000 leden).
De Staatscourant berichtte begin deze maand, dat aan De Laatste Eer in Roden een WTN-vergunning is geweigerd. Dat was een formele publicatie, want feitelijk ligt het aanzienlijk genuanceerder. “Wij hebben ons zelf teruggetrokken”, zegt secretaris-penningmeester Geert Holman. De leden van de Rodense uitvaartvereniging vonden het volgens hem een te grote investering om via de vorming van een onderlinge waarborgmaatschappij garantie te krijgen voor een uitvaart. Om te beginnen, voldeed de solvabiliteit nog niet aan de wettelijke eisen en bovendien vergden de nieuwe administratieve verplichtingen de nodige investeringen. De keus om vereniging te blijven, is niet geheel zonder risico, erkent Holman. “De leden kunnen bij ons om dienstverlening bij de uitvaart vragen, maar ze kunnen ons niet in rechte aanspreken.”

Reageer op dit artikel