nieuws

De Keizer krijgt coördinatie van aanbesteding zorgcollectief VNG

Archief

De Keizer Assurantiën (Capelle aan den IJssel) coördineert de aanbesteding van de nieuwe zorgcollectiviteit van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Het gaat om ambtenaren en bestuurders en hun familieleden. Het aantal mensen dat in aanmerking komt voor de zorgcollectiviteit ligt tussen de 470.000 en 480.000. Op dit moment maken ongeveer 400.000 mensen gebruik van de collectiviteit via IZA.
De ambities van VNG zijn verwoord in een bestek. Zo moet de verzekeraar zich inzetten voor een continue verbetering van de zorg voor de sector en voor zorg in het algemeen. Verzekeraars die kunnen aantonen dit te doen, hebben een voordeel op hun concurrenten. Verder vraagt VNG de verzekeraar wat deze aan informatie en preventie doet. En of de zorgverzekeraar kritisch inkoopt en daarbij bijvoorbeeld let op de prestaties van aanbieders, de gebruikte methodes en de tevredenheid van de patiënten.
De VNG denkt dat zorgverzekeraars de zorg kritischer kunnen inkopen en kunnen helpen om de zorg te verbeteren. Zo zou de verzekeraar een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van ‘ketenzorg’, waarin alle zorgprocessen rondom de patiënt worden georganiseerd. Een verzekeraar kan zijn klanten ook informeren over risico’s op bepaalde ziekten, en helpen die te voorkomen of te identificeren, aldus VNG.
Commotie
Vorig jaar ontstond enige commotie toen VNG burgemeesters en wethouders adviseerde om de bestaande collectiviteit met VGZ-IZA te handhaven. “Alleen als de groep verzekerden intact blijft, kunnen gemeenten onder goede voorwaarden polissen blijven sluiten”, betoogde VNG. “Wanneer gemeenteambtenaren over meerdere verzekeraars worden verspreid, wordt het veel moeilijker om afspraken te maken.”
Onder meer DSW-bestuursvoorzitter Chris Oomen vindt dat regionale zorgverzekeraars op deze manier aan de zijlijn worden gehouden. Ook secretaris Otto Müller van De Friesland Zorgverzekeraar, bestuursvoorzitter Hans Feenstra leidt de club van regionale zorgverzekeraars, is er niet blij mee. “Gemeenten concluderen vaak wel dat regionale verzekeraars de beste partner zijn voor collectiviteiten voor sociale minima. Waarom moet de VNG hun dan beletten ons ook voor de eigen werknemers te kiezen”, liet hij optekenen in een landelijk dagblad. Eind juni moet bekend zijn wie het contract heeft binnengehaald.

Reageer op dit artikel