nieuws

‘De grote verleiding weerstaan..’

Archief

Hans van Ommen reageert op het artikel in AM 21 over de beschuldigingen aan het adres van assurantiemakelaar Marsh.

“Deze hele discussie zat er natuurlijk al jaren aan te komen. Vandaar dat wij enige jaren geleden besloten om volledige openheid van zaken te bieden door middel van een jaarverslag.
Dat is ongebruikelijk. Zeker voor bedrijven die geen naamloze vennootschap zijn, maar een besloten vennootschap. Welke dienstverlener volgt ons voorbeeld? Tot nu toe heeft niemand het aangedurfd. En dat zegt helaas veel over de kwaliteit van ons soort bedrijven.
Of, en in hoeverre, andere verzekeringshuizen – al dan niet assurantiemakelaar zijnde – zich schuldig maken aan onoorbare praktijken behoeft volgens mij geen discussie. Dat is een vaststaand feit als ik kijk naar het aantal ketens van tussenpersonen dat de afgelopen jaren in financiële problemen is gekomen, nadat klanten de premies niet meer konden betalen voor veel te dure levensverzekeringen, financiële constructies of hypotheken en spaarproducten.
Of het nu gaat om provisies, extra provisies, extra hoge extra provisies of superbonussen die verzekeraars betalen: een feit blijft dat de verleiding steeds weer wordt opgewekt door de verzekeraars die deze provisies in het vooruitzicht stellen. Wie kan zo’n grote verleiding dan weerstaan, zo zou je denken? Een verzekeraar die zulke bonussen in het vooruitzicht stelt, wekt in feite onethisch gedrag op.
En wat is het gevolg? Dat de heren Eliot Spitzer en Arthur Docters van Leeuwen (AFM) zich met onze bedrijfstak moeten gaan bemoeien om orde op zaken te stellen. Daar is het reguliere en correcte intermediair natuurlijk helemaal niet blij mee, want nu zitten zij regelmatig – onverdiend – collectief in de verdachtenbank.”
Hans van Ommen, directeur Eurolloyd Verzekeringen

Reageer op dit artikel