nieuws

De Goudse stoot collectief pensioen af aan Zwitserleven

Archief

De Goudse stoot zijn portefeuille collectieve pensioenverzekeringen af aan Zwitserleven. De overdracht moet nog worden goedgekeurd door de Pensioen- en Verzekeringskamer en mededingingsautoriteit NMa.

De verkoop van de portefeuille collectieve pensioenen – met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar – is volgens De Goudse het gevolg van strategische besluitvorming en niet het gevolg van in de markt veronderstelde slecht lopende administratieve processen. De maatschappij zegt zich voortaan volledig te willen richten op de verkoop van individuele en semi-collectieve pensioenen.
Belegd vermogen
Met de verkoop van de portefeuille collectieve pensioenen is een belegd vermogen van e 300 mln gemoeid. De premieomzet van de portefeuille beloopt e 77 mln, een substantiële stijging ten opzichte van 2002 toen het collectieve pensioenbedrijf op nog geen e 20 mln premie uitkwam. Die groei is betrekkelijk, zegt een woordvoerder van De Goudse. “De stijging wordt grotendeels ingegeven door onder meer een forse koopsom van e 44 mln ten behoeve van de pensioenregeling van medewerkers van het oude Tiel Utrecht. Zonder die post zou de groei aanmerkelijk minder zijn geweest.”
Met de overdracht verliest De Goudse volgens hem niet minder dan 7% van de totale premie van het levenbedrijf. De premieomzet 2003 van De Goudse beliep ruim e 340 (237) mln.
Groeistrategie
Zwitserleven ziet in de transactie een belangrijke bijdrage aan de geplande groeistrategie en verwacht meer acquisities te kunnen doen. “De komende jaren zullen meer verzekeraars en pensioenfondsen hun collectieve portefeuille van de hand willen doen”, benadrukt algemeen directeur Marco Keim. Zijn maatschappij zou onderhandelen over de verwerving van een kleine portefeuille privé-pensioenen van een brancheorganisatie. “Daarover kunnen we nu nog geen mededelingen doen”, aldus een woordvoerder van de maatschappij.

Reageer op dit artikel