nieuws

De favoriete sites van ¼Arno Dolders (Legal & General)

Archief

Arno Dolders, algemeen directeur van Legal & General, heeft in zijn favoriete sites geen enkele zakelijke site opgenomen. “Zakelijk gezien is internet een stuk minder spannend.” Dolders noemt een aantal privé-sites die wel voldoen aan zijn informatiebehoefte.

www.cdnow.com
Cdnow is mijn binnenkomer op internet. Behalve de mogelijkheid om van vrijwel elk denkbare titel enige songs (gedeeltelijk) te beluisteren, kun je aardig associatief zoeken naar alternatieven voor de gekozen zanger of groep. Het verlanglijstje is bovendien handig om alfabetisch boodschappen te doen bij de cd-winkel en het verblijf aldaar tot een minimum te beperken. In combinatie met www.allmusic.com voor biografie en discografie onmisbare sites.
www.museumserver.nl
Zeer praktisch om op de zondagochtend te bepalen of er nog een aardige tentoonstelling of museum te vinden is. Bovendien levert deze site een aantal virtuele tentoonstellingen op die steeds aardiger worden en beter gebruik maken van het medium. De Nederlandse musea timmeren ook aardig aan de weg, maar voor het betere werk moeten we naar het buitenland. Bijvoorbeeld de site van het Louvre (www.louvre.fr), waarop niet alleen de collecties voortreffelijk ontsloten worden, maar schitterende databases te vinden zijn, zoals Joconde (ofwel Mona Lisa) met op dit moment ruim 125.000 kunstwerken uit openbaar bezit of Narcisse, een schatkamer aan beeldmotieven.
www.kb.nl/gabriel
Zakelijk gezien is internet een stuk minder spannend. Het blijft bij de obligate al dan niet van fraaie toeters en bellen voorziene informatieverschaffing, vaak met een minimum aan content of tegen betaling. Vanuit commercieel oogpunt uiteraard begrijpelijk, maar jammer voor de weetgierige. Neem nou het project Gabriel, dat via een gemeenschappelijke, Europese infrastructuur de nationale bibliotheken tracht te ontsluiten met een steeds groeiend aantal virtueel bij elkaar gebrachte internationale boeken en kunstwerken. Nog mooier is natuurlijk het project Bibliotheca Universalis, oorspronkelijk een G7-project, maar inmiddels door meerdere landen geadopteerd. In dit kader van mooi, mooier, het mooist, is de Amerikaanse Library of Congress (www.loc.gov/library) een absolute aanrader. Met name de digitale collectie American Memory (alleen de naam al) is zeer de moeite waard.
www.onstage.nl
Gewoon lekker praktisch voor bioscoop, theater of concert. De bijgeleverde informatie laat wel eens te wensen over, maar de agenda op dag, week of maand is zeer bruikbaar en gelukkig kun je steeds meer online reserveren.

Reageer op dit artikel