nieuws

De Facultatieve boos op Verzekeringskamer

Archief

De Verzekeringskamer heeft vorige week de eerste reeks vergunningen voor de Wet toezicht natura-uitvaartverzekeringsbedrijf (WTN) verleend. De lijst telt zestien maatschappijen. De Facultatieve, die niet in de lijst is opgenomen, is verontwaardigd.

Volgens woordvoerder Cees Verhagen van de Verzekeringskamer zijn de WTN-vergunningen verleend aan de maatschappijen die volledig aan alle eisen voldoen. “Van vijftig maatschappijen is de aanvraag voorlopig aangehouden. Zodra zij aan de eisen voldoen wordt de vergunning verleend.”
Natura-uitvaartverzekeraars hebben vier jaar de tijd om aan de WTN-eisen te voldoen. “Solvabiliteitskwesties staan in veruit de meeste gevallen een vergunningverlening nog in de weg”, aldus Verhagen.
Directeur Hans de Zoete van De Facultatieve is verrast door de publicatie van de Verzekeringskamer. Zijn maatschappij heeft de WTN-vergunning nog niet toegekend gekregen. “We hebben hier nota bene twee weken geleden nog contact over gehad met de Verzekeringskamer. Zij hebben toen min of meer hun excuses aangeboden voor het feit dat toekenning zo lang op zich heeft laten wachten.” De toezichthouder zei aanvankelijk al in 1996 de eerste vergunning te zullen verlenen.
“Door nu een beperkte lijst te publiceren, lijkt het alsof De Facultatieve niet aan alle eisen zou voldoen. Dat leidt tot onnodige misverstanden, want bij ons is alles op orde. Dat wij de WTN-vergunning nog niet hebben, ligt aan de Verzekeringskamer, niet aan ons. Ik vind dit heel vervelend.”
Naast De Facultatieve hebben nog twee andere leden van de Vereniging van Natura-uitvaartverzekeraars (VNAV) geen WTN-vergunning gekregen: Onderlingehulp en Twenthe. “Wij hebben uitstel gekregen”, verklaart interim-directeur E.J.A.M. van Daele van Onderlingehulp. “Dat heeft onder meer met de fraudezaak op de Antillen te maken.”
Van Daele meldt verheugd dat onderzoek heeft uitgewezen dat de omvang van de Antillen-fraude beperkt is gebleven tot de al eerder bekende verdwijning van f 600.000 aan premie-inkomsten. Het onderzoek tegen de daders loopt nog. Albert van Zeist is voorlopig vanuit Enschede gedetacheerd om de dagelijkse leiding over de Antilliaanse vestiging van Onderlingehulp te voeren.
WTV
Een zevental natura-uitvaartverzekeraars heeft in plaats van een WTN-vergunning een vergunning voor de Wet toezicht verzekeringsbedrijf (WTV) aangevraagd. Deze ruimere vergunning biedt onder meer de mogelijkheid om levensverzekeringen te verkopen.
Zo’n WTV-vergunning is toegekend aan Levob Uitvaart (inmiddels eigendom van NVG) en Dela. Amev-Ardanta, Amersfoortse/UKV, Axent (voorheen Reposa), LPU en Monuta zijn in afwachting van de WTV-vergunning.
De WTN-vergunning is toegekend aan:
Algemeen Belang (Groningen) AVVL (Diemen) NBV (Enschede, eigendom Amev/Ardanta) Nuva (Meppel) Nuvema (Baarn) Pantheon (Hengelo) St. Barbara (Nijmegen) Uzet (Amsterdam) ABVM (Hengelo) Draagt Elkanders Lasten (Urk) Herv. Diakonaal Begrafenisfonds (Assen) Holz (Kerkrade) De Laatste Eer (Dedemsvaart) De Laatste Eer (Drachten) De Laatste Eer (Steenwijk) St. Pietersrade (Kerkrade)

Reageer op dit artikel