nieuws

De Bruin: ‘Dat keurmerk voor tussenpersonen komt er’

Archief

Een garantie voor professioneel advies, zonder angst voor onverwachte rekeningen en verborgen kostenposten. Als het aan Chris de Bruin ligt, wordt dat voor klanten de betekenis van een toekomstig intermediairkeurmerk.

De Bruin – directeur/eigenaar van Mr. De Bruin Assurantieadviseurs uit Amerongen – is druk in de weer met de opzet van het keurmerk. In juni deed hij een oproep aan collega-tussenpersonen (zie AM 13, pag.32) om zich aan te melden voor een keurmerk, dat de aangesloten kantoren zou moeten verplichten om geen beleggingsverzekeringen te adviseren van maatschappijen die geen openheid bieden over de kostenstructuur van hun producten.
De Bruin heeft inmiddels honderd reacties binnen. “Veel te weinig”, vindt hijzelf. “Maar genoeg om op voort te borduren. Ik heb louter steunbetuigingen gekregen.” De Bruin zegt de afgelopen weken diverse gesprekken te hebben gevoerd met collega’s, en wil nog deze maand concrete stappen ondernemen.
“Het keurmerk zal veel breder worden getrokken dan alleen beleggingsverzekeringen. We denken aan financiële planning in de breedte, waarbij aan keurmerk-dragers voorwaarden zullen worden gesteld voor wat betreft vooropleiding en permanente educatie. De theoretische en praktische kennis willen we controleren door steekproefsgewijs dossiers te beoordelen. Dat is totaal nieuw in de markt.”
De analyse van beleggingsverzekeringen – of er wel of geen verborgen kosten in voorkomen – wil De Bruin overlaten aan bijvoorbeeld MoneyView of de Wildbaan Groep. Verder wil De Bruin eisen stellen aan de openheid over de beloning van tussenpersonen. “Houders van het keurmerk moeten hun klant altijd vooraf informeren over de beloning. Of dat nou provisie is, een uurtarief, of een vaste prijs per handeling, maakt niet uit.”
Een naam voor het keurmerk weet De Bruin nog niet, evenals de organisatievorm die gebruikt gaat worden. “Dat willen we de komende weken uitwerken.”
Chris de Bruin…louter steunbetuigingen…

Reageer op dit artikel