nieuws

DBV zoekt medeaandeelhouder voor dochter Happy Service

Archief

DBV heeft vorig jaar de premieomzet met 17% vergroot tot _ 675 (570) mln. Volgens directeur Jacques van Dijken was de SNS Reaal-dochter vooral sterk in koopsommen en hypotheken. Voor dochter Happy Service Verzekeringen zoekt DBV ondertussen een medeaandeelhouder.

De toekomst van het eigen intermediairbedrijf, in 2006 goed voor _ 2,1 (2,4) mln aan provisie-inkomsten, werd vorig jaar ter discussie gesteld, omdat het rendement niet aan de doelstellingen voldeed. Dat gold toen ook voor het schadebedrijf van DBV, dat inmiddels is opgegaan in Reaal. Over Happy Service is echter nog steeds geen besluit genomen. De nieuwe moeder zal zich daar overigens niet in mengen, zegt Van Dijken, die nu wel tevreden zegt te zijn over de resultaten van Happy Service. “We verwachten in de eerste helft van dit jaar te kunnen beslissen. We willen het bedrijf wel laten voortbestaan, maar vinden dat we qua aandachtspunten als verzekeraar wat te veel uitgewaaierd zijn. Onze intentie is om bij Happy Service betrokken te blijven, maar dan met een tweede aandeelhouder.”
Omzet
De hypothekentak van DBV groeide, na een matig 2006 waarin de productie afnam, met 15% tot een totaal van _ 1,15 mld aan nieuw gesloten hypotheken. “Wij zijn een stabiele partij wat betreft ons prijsbeleid”, zo verklaart Van Dijken het succes in een krimpende markt. “Andere geldgevers opereren veel grilliger. Daar zit het intermediair niet op te wachten. Maar wat mij betreft is die _ 1,15 mld nog niet genoeg.”
Een nieuwe markt die werd aangeboord in 2007, was die van de zogeheten pension buy-out. “Veel pensioenfondsen willen, ingegeven door allerlei regelgeving, van hun verplichtingen af. Wij willen die als verzekeraar graag overnemen.” Vorig jaar haalde DBV al 10% van de totale omzet uit dergelijke overnames en met een aantal pensioenfondsen wordt nog gesproken. “Maar de trajecten zijn bij die partijen altijd lang. Dat kan zomaar anderhalf jaar duren”, aldus Van Dijken.
Sterke prestaties leverde DBV ook in koopsommen en overlijdensrisicoverzekeringen: “Overigens deden we het in de markt voor direct ingaande lijfrenten minder dan in 2006. Maar met onze productie uit risicoverzekeringen ben ik heel erg tevreden, zeker omdat die markt mij nog te veel een vechtmarkt is.”
Beleggingspolissen
Vorig jaar is de administratie van traditionele levenpolissen overgegaan op het systeem van Uniserv. In dat systeem werden al de beleggingsverzekeringen geadministreerd. “Wij hebben trouwens niet veel last gehad van een afname in het aantal verkochte beleggingspolissen. Dat is voor ons geen wild product: het gaat misschien om tien- à vijftienduizend polissen.”

Reageer op dit artikel