nieuws

DBV blijft buiten fusie AXA/Winterthur

Archief

DBV Nederland blijft buiten de fusie van AXA met Winterthur. De levensverzekeraar blijft onder eigen label als aparte vennootschap bestaan. De reden heet officieel: “het rendementsbegrip dat DBV al jaren hanteert wijkt af van dat van AXA Groep”.

Die zin voedt de al langer in de bedrijfstak levende gedachte dat de portefeuille van DBV onverantwoorde risico’s herbergt, waaraan AXA de vingers niet wil branden. DBV biedt namelijk al jaren zeer scherpe tarieven voor direct ingaande lijfrenteverzekeringen (met garanties), die door concurrenten worden gezien als ‘het inkopen van verlies’.
Niets is echter minder waar, beweert Jacques van Dijken, de directievoorzitter van DBV. “Wij beleggen zeer conservatief. Conservatiever dan AXA bijvoorbeeld. De looptijden van onze beleggingen sluiten naadloos aan op onze verplichtingen. Dat doen we onder meer door veel hypotheken op eigen boek te schrijven. Dus een risicovolle portefeuille? Nee!”
Premies onvoldoende
Jan van den Berg, zijn collega van AXA, heeft de afgelopen maanden uitvoerig in de boeken mogen kijken en onderstreept dat DBV prudent belegt. Toch benadert AXA de balans tussen premie-inkomsten, beleggingsopbrengsten en de voorziening verzekeringsverplichtingen anders dan DBV. “Zij nemen in hun tariefstelling de beleggingsmarge mee. In de AXA-optiek telt dat niet mee en zouden we de premies ontoereikend vinden. Is het wel verantwoord ’t zo te doen, is een vraag binnen AXA. Zo creëer je toch geen embedded value?”
Volgens Van Dijken denkt DBV minder dan AXA in termen van embedded value. “Wij denken meer in return on equity. Die moet minstens 12% zijn en zal in 2006 boven de 20% uitkomen, bij een premieomzet van _ 600 mln.”
Rekenhart
Volgens Van den Berg kwam hij gaandeweg de fusiebesprekingen steeds meer hobbels tegen. “Op vele plekken in de organisatie bleef het botsen.” De kern van het probleem schuilt in de beleggingsafdeling van DBV. “Wij doen alles zelf”, zegt Van Dijken. “Bij AXA worden de beleggingsactiviteiten centraal geregeld”, meldt Van den Berg. Het integreren van de beleggingskennis van DBV in het expertisecentrum van AXA in Parijs bleek een onmogelijke opdracht. “We wilden het rekenhart niet uit DBV halen”, zegt Van den Berg.
Hij vervolgt: “Ik kreeg de overtuiging dat dit geen recht zou gaan doen aan de doelstelling van de fusie, namelijk groei. DBV zou juist gefrustreerd raken. En ik wil geen ceo zijn die koste wat ’t kost een integratie wil afdwingen. Er zijn genoeg voorbeelden in de branche geweest, waarbij labels door een fusie hun sterke punten, hun toegevoegde waarde zijn verloren. Er lag een groot afbreukrisico op het vlak van groei, resultaat en werkgelegenheid.”
Van Dijken prijst zijn collega voor het genomen besluit. “Het is heel erg knap van AXA, van Jan in dit geval, dat hij het lef heeft om deze beslissing te nemen. Bravo!”
De twee directievoorzitters gaan als vrienden uit elkaar, maar ook als concurrenten. “Dat waren we en blijven we”, zegt Van den Berg. Het duo gaat zeker nog eens samen een biertje drinken. “We hebben elkaar de afgelopen drie maanden bijna dagelijks gezien. Het komende jaar houd ik ‘m vrij”, belooft Van Dijken.
Gejuich
Van Dijken erkent dat het besluit om af te zien van integratie bij DBV met gejuich is ontvangen. “We beseffen dat een fusie zeker ook kansen had geboden, maar er werd natuurlijk ook gevreesd voor de positie en het karakter van het bedrijf.”
DBV blijft nu een dochter van het Duitse DBV-Winterthur, vallend onder AXA Duitsland. “De lijnen naar de Duitse aandeelhouder lopen al jaren goed en we staan op het punt onze lijfrenteconcepten te introduceren in Duitsland”, zegt hij.
Verkoop
Veel meer synergie is er niet, geeft Van Dijken toe. “Ik begrijp dat de vraag wordt gesteld of DBV nu weer in de etalage wordt gezet, maar er speelt op het vlak van verkoop helemaal niets.” Hij verwijst hiermee naar de vergevorderde overnamegesprekken met ZBG Groep een jaar geleden.
Eerste prioriteit is nu een nieuw hoofdkantoor van DBV. “We barsten echt uit onze voegen”, zegt Van Dijken. De vier huidige locaties in Zeist worden waarschijnlijk ingeruild voor een centraal pand in de nabijheid van Zeist. “Je kunt denken aan Houten, Utrecht, Amersfoort of Veenendaal.”
Winterthur
Het ineenschuiven van de maatschappijen Winterthur (circa 180 medewerkers) en AXA (650 medewerkers) gaat gewoon door. “Het ligt in de verwachting dat de integratie sterk wordt vereenvoudigd en aan snelheid kan winnen”, zegt Van den Berg. Concrete wapenfeiten meldt hij nog niet.
De eerder gemaakte indeling van drie business-units blijft in elk geval intact: Schade (Jan Boogaard), Pensioen & AOV (Peter van Solinge) en Leven & Bancair. “Dat laatste onderdeel zou een omzet van meer dan één miljard gaan krijgen, waarvan meer dan de helft van DBV. Dat wordt nu dus een stuk simpeler”, zegt Van den Berg. Het onderdeel Leven & Bancair zou geleid gaan worden door Van Dijken. “We zoeken nu iemand anders. Dat wordt iemand van buitenaf.”
te nemen.”
dat.”

Reageer op dit artikel