nieuws

Dat is pas/alweer 25 jaar geleden

Archief

Leven en laten leven was 25 jaar geleden nog het parool in de assurantiebranche. Op diverse manieren werd de concurrentie in toom gehouden. De brancheorganisaties hielden bij de poort van het verzekeringsland de wacht om vreemde indringers waar mogelijk te weren, zo blijkt uit AM 1 van 1982. Welke interessante zaken speelden er 25 jaar geleden zoal?

De schrik onder verzekeraars en intermediair was groot bij de start van 1982. Naar aanleiding van krantenpublicaties dat de PTT (nu Postbank) wilde gaan bemiddelen in reisverzekeringen, schreven het Verbond van Verzekeraars en de Uvat (NVA en NBVA) een brief naar staatssecretaris Van der Doef.
“Beide organisaties zijn geschrokken nu een plan dat van de baan leek te zijn, toch weer door de PTT wordt aangekaart. Begin vorig jaar besloot de toenmalige staatssecretaris mevrouw Smit-Kroes het dienstenpakket van de RPS/Postgiro niet met reisverzekeringen uit te breiden”, aldus AM.
In juni 1982 bracht de PTT daadwerkelijk reisverzekeringen op de markt en jaren later – als Postbank – weg onder de vleugels van de overheid kwam er nog veel meer.
Concurrentie?
De verzekeraars waren destijds veel meer collega’s dan concurrenten. Zo kon de Nederlandse Vereniging van Levensverzekeraars de leden adviseren om reeds ingegane niet-winstdelende lijfrenten met 15% te verhogen.
De premieverhogingen voor de ziektekostenverzekeringen per 1 januari 1982 werden bepaald door de minister van economische zaken.
AM berichtte in januari 1982 verder onder meer over de centraal afgesproken (maximale) premieverhogingen bij pleziervaartuigen- en bromfietsverzekeringen. ‘Brussel’ en de NMA waren nog ver weg.
Bestuurdersaansprakelijkheid
Op het gebied van nieuwe producten verdient vermelding, dat Bloemers & Co Assuradeuren 25 jaar geleden de markt verblijdde met een Nederlandstalige polis voor bestuurders en commissarissen. Tot dan toe moesten wij het hier doen met Britse D&O-polissen die niet op de Nederlandse juridische situatie waren afgestemd. “Persoonlijke aansprakelijkheid van directeuren neemt toe”, schreef AM in januari 1982 op grond van een publicatie van het Nederlands Centrum van Directeuren.
Vreijsen kwam voor een polis
In het eerste weekeinde van 1982 sloot NAC-voetballer Martin Vreijsen een profcontract bij FC Twente. Het bijzondere hierbij was dat Vreijsen enkele maanden eerder als buitendienstman van Meeùs bij de voetbalclub in Enschede over de vloer om een collectief ziektekostencontract voor de spelers van FC Twente te sluiten. Terwijl de offerte van assurantieman Vreijsen nog in behandeling was, sloot de club een meerjarig contract met voetballer Vreijsen.
Na zijn carrière op het veld, is hij in de sportwereld actief gebleven. Momenteel is Vreijsen (51) directeur van een sportmarketingbureau in zijn geboorteplaats Breda.

Reageer op dit artikel