nieuws

DAK verdubbelt hypotheekomzet

Archief

De tussenpersonencoöperatie DAK (De Meern) is vorig jaar fors gegroeid. De hypotheekomzet is vrijwel verdubbeld; de postenbankfaciliteit is met 8% gegroeid.

De groei van DAK Hypotheken was met een nieuwe productie van ruim _ 800 (419) mln spectaculair te noemen. “Ruim _ 600 mln is vorig jaar gepasseerd; de overige _ 200 mln passeert nog dit jaar”, stelt DAK.
De nieuwe productie is het gevolg van een conversiegraad van ruim 80%; het aantal hypotheekoffertes dat via 350 kantoren werd uitgebracht, steeg met 96% tot 5.467. De offertes kwamen van Argenta, Bank of Scotland, Hypotrust, GMAC, HypInvest (NIB Capital) en Postbank. Dit jaar komen daar vier arrangementpartners bij, aldus DAK.
Het aanvraag- en afhandelingsproces is volledig gedigitalisdeerd met de introductie van het automatiseringssysteem Hyarchis.
Postenbank
De ‘postenbankfaciliteit’ van DAK nam toe met 8% tot 276.769 (257.085) geadministreerde polissen. Het aantal deelnemende maatschappijen groeide per saldo met twee (Dela en Leidsche) tot 90. De premieomzet groeide met 13% tot ruim _ 74 (65,7) mln. De provisieomzet steeg tot dik _ 16 mln, waarvan _ 10 (9) mln voor rekening van de postenbank en _ 6 mln afkomstig van hypotheken.
Voor de direct ingaande lijfrente, die in het najaar is geïntroduceerd, zijn volgens DAK ruim tweeduizend offertes uitgebracht.
Bij partner Argenta Spaarbank werd vorig jaar voor ruim _ 80 mln aan spaargeld ingelegd, afkomstig van 2.773 klanten van 150 (75) aangesloten tussenpersonen. De consumptieve kredietverstrekking via Interbank omvatte eind vorig jaar 602 contracten voor in totaal _ 7 mln.
Ledenbestand
Het ledenbestand viel iets hoger uit. In totaal werden 51 kantoren verwelkomd; van 44 leden werd afscheid genomen, van wie 48% in verband met fusie/overname door een DAK-lid. De opzegging van de overige kantoren was het gevolg van een belang van een verzekeraar (11%) en overname door een niet-lid (30%). Per saldo steeg het ledenbestand met zes tot 1.212 kantoren.

Reageer op dit artikel