nieuws

CZ spoort meer fraude op

Archief

Zorgverzekeraar CZ heeft vorig jaar voor _ 1,9 mln aan fraude en oneigenlijk gebruik opgespoord. In 2004 was dit nog _ 300.000. De fraude komt steeds vaker aan het licht door navraag bij verzekerden over de gedeclareerde behandelingen.

Het grootste deel van die _ 1,9 mln, ongeveer _ 1,7 mln, vorderde CZ terug van een ziekenhuis dat veel meer rekeningen voor radiologie declareerde dan was toegestaan. De verzekeraar onderzoekt nog of het ziekenhuis mogelijk nog _ 1,3 mln extra moet terugbetalen
CZ liet daarnaast in totaal 117 verzekerden en zorgverleners op een landelijke zwarte lijst zetten of meldde hen bij het Fraudeloket. In 2004 waren dit er nog 72. Tegen drie zorgverleners en één verzekerde deed CZ aangifte bij de politie. De verzekerde probeerde zich met vervalste documenten in te schrijven en de verdachte zorgverleners zijn fysiotherapeuten die geregeld meer behandelingen declareren dan ze verrichten.
Twee zorgverleners en 26 verzekerden werden geroyeerd nadat ze betrapt waren op gesjoemel met rekeningen. In 2004 waren dit er nog 51.
De verzekeraar heeft nog een onderzoek lopen naar 71 zorgverleners en 23 verzekerden die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan gesjoemel.
CZ gaat dit jaar extra letten op declaraties van een aantal tandartspraktijken, mede naar aanleiding van signalen van patiënten dat er wordt geknoeid met rekeningen.

Reageer op dit artikel